Goldman Sachs: Οι κίνδυνοι για νέα εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: Οι κίνδυνοι για νέα εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου
Πρόωρη θεωρεί η Goldman Sachs τη θέση περί τέλους της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, παρά τις υψηλές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από την Ασία στην Ευρώπη.

Πρόωρη θεωρεί η Goldman Sachs τη θέση περί τέλους της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, παρά τις υψηλές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από την Ασία στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αυτό δεν υφίστανται μόνο επειδή εξακολουθούν να υφίστανται οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι γύρω από τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά και επειδή οι αβεβαιότητες σχετικά με τις ευρωπαϊκές προμήθειες εκτείνονται μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι - και πιθανότατα έως το 2025. Έτσι, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Goldman Sachs, τα «στενά» ευρωπαϊκά ισοζύγια φυσικού αερίου που οδήγησαν τις τιμές σε ιστορικά επίπεδα στα τέλη του περασμένου έτους, ενδέχεται να επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν σημαντικά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα φέτος τον χειμώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Samantha Dart επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs για το φυσικό αέριο, δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί τίποτα ακόμη που να δικαιολογεί τη διατήρηση των τιμών σε τέτοια επίπεδα, καθώς πλέον αποθαρρύνουν τον εξορθολογισμό της εγχώριας χρήσης φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου έφτασαν στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 180 ευρώ /MWh τον περασμένο μήνα, επειδή η νέα μείωση στις ρωσικές εξαγωγές απαιτούσε την «καταστροφή» της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ζήτησης για να εξισορροπηθεί η αγορά φυσικού αερίου μέχρι τον υπόλοιπο χειμώνα. Παράλληλα, ενώ η ζήτηση πράγματι υποχώρησε σε σημαντικό βαθμό μέσα στις γιορτές, έχει ανακάμψει επίσης σε σημαντικό βαθμό από τότε. Σύμφωνα με τη G.S τα upside risks για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου περιλαμβάνουν την πορεία του καιρού από την πλευρά της ζήτησης, και τις ρωσικές εξαγωγές από την πλευρά της προσφοράς.

Έτσι, ενώ το βασικό σενάριο της Goldman Sachs στηρίζεται στο ότι το αποθηκευμένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μπορεί να επαρκεί μέχρι τον χειμώνα, μια τυπική απόκλιση στη βάση ενός ψυχρότερου κλίματος κατά το Φεβρουάριο - Μάρτιο θα οδηγούσε τα αποθέματα σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ρεκόρ του 2018, με πιθανές διακοπές ρεύματος. Από τη πλευρά της προσφοράς, αν και οι εισαγωγές LNG της ΒΔ Ευρώπης αυξήθηκαν περισσότερο από 60% αυτόν τον μήνα φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, αυτή η θετική έκπληξη είναι 35% χαμηλότερη από την αρνητική έκπληξη στις ρωσικές εξαγωγές, υπογραμμίζοντας ότι το έλλειμμα εφοδιασμού στην περιοχή δεν έχει επιλυθεί.

Αυτό κατά τη Goldman Sachs επαναλαμβάνει την ανάγκη να αυξηθούν τα συμβόλαια TTF φυσικού αερίου πάνω από τα 120 ευρώ/MWh προκειμένου να πιεστεί η ζήτηση φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα, με την έλλειψη ενός τέτοιου «ράλι» να δημιουργεί ένα σαφές upside risk στις τιμές του φυσικού αερίου στο τέλος του χειμώνα. Επιπλέον, εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η αρχική αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο στις ροές φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει την αγορά να προσθέσει για άλλη μια φορά ένα σημαντικό risk premium (ασφάλιστρο κινδύνου) στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Ο κίνδυνος επαναφοράς μέχρι το υψηλό των 180 ευρώ/MWh

Αν και η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τρέχουσα «στενότητα» στα ευρωπαϊκά ισοζύγια φυσικού αερίου θα αποθαρρύνει την ΕΕ από το να εμποδίσει τυχόν υπάρχουσες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν θα απέκλειε σε αυτό το σενάριο την αγορά να δοκιμάζει για λίγο το υψηλό των 180 ευρώ/MWh. Πέραν αυτού υφίστανται ένα επιπλέον κίνδυνος από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 (NS2) της Ρωσίας, ο οποίος θα κατέληγε ενδεχομένως σε περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη και μάλιστα σε μια αόριστη χρονική βάση.

Επιμένοντας στο ζήτημα της «στενότητας» των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου, η Goldman Sachs εκτιμά πως θα παραμείνει για άλλα τρία χρόνια, εξαιτίας κυρίως κάποιων δομικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, αναμένει διαδοχικές μειώσεις της ολλανδικής παραγωγής φυσικού αερίου έως τουλάχιστον το 2023 (λόγω της διακοπής λειτουργίας του κοιτάσματος Γκρόνινγκεν με εντολή της κυβέρνησης), καθώς και εξαιτίας της διαδοχική μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG τουλάχιστον έως το 2024, λόγω της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης στην Ασία σε σύγκριση με τις παγκόσμιες προμήθειες LNG. Ακόμη και στο σενάριο μιας εξομάλυνσης των ρωσικών ροών στην περιοχή από αυτό το καλοκαίρι, τα ισοζύγια φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης παραμένουν πιο «στενά» από τον μέσο όρο της πενταετίας τουλάχιστον έως το 2025, όταν η Goldman Sachs αναμένει ένα νέο κύμα έργων υγροποίησης, που είναι υπό κατασκευή, ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά LNG.

Επιπλέον ακόμη και εάν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αντέξουν αυτόν τον χειμώνα και η εποχικότητα της ζήτησης την άνοιξη επιτρέψει στις τιμές στα συμβόλαια φυσικού αερίου να κινηθούν χαμηλότερα, όπως υποδηλώνει επί του παρόντος η βασική θέση της Goldman Sachs, με εκτίμηση για τον Φεβρουάριο/Μάρτιο/Καλοκαίρι του 2022 στα 75/53/36 ευρώ/MWh έναντι των τρεχουσών τιμών στα συμβόλαια στα 79,80/79/69 ευρώ/MWh, ο οίκος εκτιμά ότι παραμένει ένα σημαντικό upside risk για τις τιμές του καλοκαιριού του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το βασικό σενάριο του επενδυτικού οίκου στηρίζεται στην εκκίνηση του αγωγού Nord Stream 2 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στηρίζοντας την εξομάλυνση των ροών της Gazprom προς τη ΒΔ Ευρώπη, τυχόν καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης του αγωγού (η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση των συνεχιζόμενων εντάσεων Ρωσίας - Ουκρανίας) μπορεί να παρατείνουν την επιστροφή στην ομαλότητα για αργότερα μέσα στο έτος. Ένα τέτοιο σενάριο θα άφηνε περιθώρια για επέκταση του συνεχούς ελλείμματος του ρωσικού φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας την Ασία και την Ευρώπη να ανταγωνίζονται για τα φορτία LNG.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider