Tα 5 επόμενα βήματα μετά τo 10ετές και το 8% - Επιχείρηση για σερί καλών ειδήσεων ως τον Μάρτιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα 5 επόμενα βήματα μετά τo 10ετές και το 8% - Επιχείρηση για σερί καλών ειδήσεων ως τον Μάρτιο
Κλείσιμο αξιολόγησης, πρόωρη αποπληρωμή δανείων, μαξιλάρι μέτρων στήριξης, δόση από Ταμείο Ανάκαμψης και επενδυτικό πακέτο από κοινοτικά κονδύλια ο στόχος των επόμενων 60 ημερών.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές του 2022, στον απόηχο της της πρωθυπουργικής πρόβλεψης με τη ρυθμό ανάπτυξης το 2021 που ξεπερνά το 8% αλλά και του πολύ καλού -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- κλίματος στις διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα και των ομολόγων του στις Βρυξέλλες επιχειρείται να έχει συνέχεια.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα «σερί» καλών ειδήσεων για τις επόμενες εβδομάδες. Και τούτο προκειμένου να πετύχει τους μεγάλους στόχους της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 και της διαμόρφωσης ενός λογικού πλαισίου επιστροφής σε δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπει και την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η προσπάθεια περνά μέσα από το «κλείσιμο» της 13ης αξιολόγησης, την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, το «μαξιλάρι» μέτρων στήριξης και ελαφρύνσεων που επιχειρείται να δημιουργηθεί με μοχλό τη διατήρηση των καλών δημοσιονομικών και αναπτυξιακών επιδόσεων, τη «δόση» από το Ταμείο Ανάκαμψης και την εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση του επενδυτικού πακέτου της ΕΕ.

1. Η προσπάθεια διατήρησης της «καλής εικόνας» της χώρας έχει επόμενο σταθμό την επόμενη Τρίτη. Η 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα λάβει χώρα σε επίπεδο επικεφαλής (στις 25 και 26 Ιανουαρίου), θα έχει στόχο να βγει το πόρισμα τον Φεβρουάριο και να γίνει πολιτική επικύρωση στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο. Σε ένα Eurogroup ειδικής σημασίας, αφού έως τότε επιχειρείται να διαμορφωθούν από την Κομισιόν και οι συστάσεις για τα δημοσιονομικά βήματα των επόμενων μηνών, αλλά και θα ωριμάζουν οι ζυμώσεις - που ήδη ξεκίνησαν - για τον τρόπο εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

2. Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προωθεί τα αιτήματα πρόωρης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί (αν καταστεί δυνατό), μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Και τούτο καθώς τα εν λόγω αιτήματα περνούν και από κοινοβούλια (πχ από τη γερμανική Βουλή, αλλά και από άλλες χώρες του βορρά όπως η Ολλανδία), θα αποτελέσουν και ένα επιπλέον εργαλείο προώθησης των ελληνικών θέσεων.

Προς το σκοπό αυτό όπως ανέφερε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συζητείται και η κάθοδος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Λίντνερ στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.

3. Ένα άλλο ισχυρό επιχείρημα είναι καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των φορολογικών εσόδων που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη. Με το πρωτογενές έλλειμμα να κλείνει τελικά ταμειακά σε επίπεδα κατά 2 δις ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ταχύτερη ανάπτυξη του 2021 (άνω του 8% από 6,9% εκτίμησης), χαμηλώνει και τον πήχη του ελλείμματος (κάτω από το 7% του ΑΕΠ), αλλά - κυρίως - επιταχύνει τη μείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση περιμένει να δει τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και την τρέχουσα πορεία του 2022 (δηλαδή πώς ανταποκρίθηκε η αγορά εν μέσω των περιορισμών). Και τούτο για να μπορέσει να δει με σαφήνεια και τα περιθώρια που έχει για επιπλέον μέτρα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας (τα οποία θα γίνονται όλο και πιο στοχευμένα όπως ξεκαθάρισαν οι ΥΠΟΙΚ το προηγούμενο διήμερο στο Eurogroup και στο Ecofin), αλλά και τα περιθώρια για επιπλέον παροχές.

4. Το Μάρτιο αναμένεται επίσης η έγκριση από πλευράς Κομισιόν (με σύμφωνη γνώμη του ESM), για την έλευση του πρώτου πακέτου δόσεων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα λεφτά θα έρθουν στην Αθήνα το αργότερο τον Απρίλιο και θα συνοδεύονται από ένα πόρισμα περί επαρκούς υλοποίησης των οροσήμων και δράσεων που συνοδεύουν τις επενδύσεις. Συνιστούν έτσι ένα ακόμη πειστήριο για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης. Με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σχεδίου Ανάκαμψης να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην εφαρμογή του σχεδίου Επενδύσεων και Μεταρρυθμίσεων για το έτος 2022.

5. Η κυβέρνηση επιθυμεί παράλληλα την ταχύτερη δυνατή προέγκριση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση του υφιστάμενου που οδεύει προς το τέλος της διαδρομής του (μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης). Ώστε να επιταχυνθεί η διανομή κονδυλίων στην πραγματική οικονομία. Για τον ίδιο λόγο επιταχύνονται οι προκηρύξεις του σκέλους των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Με οχήματα το εξοικονομώ για επιχειρήσεις, τη ψηφιακή μετάβαση, τις 3 δράσεις του αγροδιατροφικού τομέα, το τουριστικό πακέτο κλπ.

Στόχος είναι οι πολλές προκηρύξεις να έχουν βγει το πρώτο εξάμηνο. Στο σκέλος των δανείων, η σκυτάλη περνάει στις τράπεζες οι οποίες καλούνται πλέον να ξεκινήσουν τις προσκλήσεις προς τους επενδυτές, παρέχοντας παράλληλα πληροφόρηση για τη συνδυαστική χρήση και άλλων οχημάτων (όπως για παράδειγμα των κινήτρων του υπό ψήφιση αναπτυξιακού νόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ξεπέρασε το 8% η ανάπτυξη το 2021 -Σημαντική υπέρβαση στόχου

Η Επιστολή Σταϊκούρα προς Τζεντιλόνι ανοίγει την συζήτηση περί «εξόδου» - Τα ορόσημα έως τον Αύγουστο

Σκυλακάκης: Μικρότερο του στόχου κατά 2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2021 – Χαμηλά ο πήχης των παροχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider