Μητσοτάκης: Ξεπέρασε το 8% η ανάπτυξη το 2021 -Σημαντική υπέρβαση στόχου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ξεπέρασε το 8% η ανάπτυξη το 2021 -Σημαντική υπέρβαση στόχου
Την εκτίμηση πως η ανάπτυξη ξεπέρασε το 8% έναντι 6,9% επίσημης πρόβλεψης για το 2021 μετέφερε χθες ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την εκτίμηση πως η ανάπτυξη ξεπέρασε το 8% έναντι 6,9% επίσημης πρόβλεψης για το 2021 μετέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τόνισε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%.

Ανέφερε πως «είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ζήτησε την διερεύνηση λήψης μέτρων από την Επιτροπή. «Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ομιλία έγινε κατά την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στόχος η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Επίσης, σε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ορθά, τόσο τις επιχορηγήσεις, όσο και τα δάνεια. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα δάνεια του RRF στην ελληνική οικονομία. Επομένως, είμαι αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές μιας διαρκούς ανάκαμψης ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά μια ουσιαστικά πολύ οδυνηρή δεκαετία».

Ο πρωθυπουργός επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα όπως οι προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επισημαίνοντας πώς η προσέγγιση της γείτονας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και στον ενεργειακό χάρτη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider