Η Επιστολή Σταϊκούρα προς Τζεντιλόνι ανοίγει την συζήτηση περί «εξόδου» - Τα ορόσημα έως τον Αύγουστο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Επιστολή Σταϊκούρα προς Τζεντιλόνι ανοίγει την συζήτηση περί «εξόδου» - Τα ορόσημα έως τον Αύγουστο
Η εξάμηνη παράταση της ενισχυμένης εποπτείας που θα αρχίσει τον Φεβρουάριο, η «έξοδος» που σχεδιάζεται για τον Αύγουστο και οι χρονικοί σταθμοί. Η εκκρεμής «δόση» και η πολιτική απόφαση των ΥΠΟΙΚ. Οι επαφές, τα ορόσημα, τα εκκρεμή πεδία και η επόμενη ημέρα.

Με μία τελευταία εξάμηνη παράταση της ενισχυμένης εποπτείας (αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο), επιθυμεί το ΥΠΟΙΚ να ολοκληρώσει τη διαδικασία που επισήμως ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στην (καθιερωμένη ανά 6μηνο) επιστολή προς τον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι που έστειλε πριν από 2 ημέρες, «ανοίγει» το θέμα, αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης περί ολοκλήρωσης της ενισχυμένης εποπτείας.

Υπενθυμίζεται πως το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας είχε εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών στη σύνοδο της 22ας Ιουνίου του 2018 και συνοδευόταν από ένα 2σέλιδο κείμενο δεσμεύσεων της τότε κυβέρνησης (σ.σ. ήταν οι ουρές των μνημονιακών δεσμεύσεων) που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν για να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σχήμα στενής παρακολούθησης της οικονομικής κατάστασης που ενεργοποιήθηκε ειδικά για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου του 2018, οπότε έληξε το 3ο μνημόνιο.

Κάποιες από τις εν λόγω δεσμεύσεις βρίσκονται από την Τρίτη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM), στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης της χώρας. Μετά τις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, στις 25 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν οι επαφές σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο το πόρισμα να εκδοθεί τον Φεβρουάριο και να επικυρωθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Οι «αποστολές» των αξιολογήσεων γίνονται ανά 3μηνο αλλά η Ελλάδα δικαιούται ανά 6μηνο παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους (κέρδη SMP/ANFA που ορίστηκε πως θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και της παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος).

Το τελευταίο πακέτο «δόσεων» εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο και εκκρεμούν ακόμη δύο. Το ένα είναι το αναμενόμενο για τον Ιούνιο του 2022 (με την 14η αξιολόγηση που μπορεί πλέον να είναι και η τελευταία). Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πόρισμα τον Μάιο για να το επικυρώσουν οι ΥΠΟΙΚ στις 16 Ιουνίου. Έως τότε όμως θα πρέπει να βρεθεί λύσει και για το δεύτερο εκκρεμεί από το παρελθόν.

Η συμφωνία για το χρόνο απόδοσής του στην Αθήνα θα πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο. Θεωρητικά αυτό το τελευταίο πακέτο «δόσεων» θα μπορεί να έρθει 6 μήνες μετά την εκταμίευση του Ιουνίου, δηλαδή τον Δεκέμβριο (όταν η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει από την ενισχυμένη εποπτεία και θα τελεί σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση σαν τα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνια).

Η Επιτροπή είχε συζητήσει ανεπισήμως το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο 2πλής δόσης τον Ιούνιο. Αλλά τούτο, εξηγούν πηγές στις Βρυξέλλες, συνδέεται και με την πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί ανά την ΕΕ αφού απαιτεί μεταξύ άλλων και έγκριση από κοινοβούλια κρατών-μελών. Εξαρτάται, προσθέτουν και από άλλους παράγοντες, όπως το αν θα υπάρχουν «ουρές» σε προαπαιτούμενα του 2018 που οδήγησαν σε αυτό το σχήμα. Έτσι πλέον δεν αποκλείεται να προχωρήσει μεν η «έξοδος» αλλά κάποιες «ουρές», αν υπάρξουν (πχ στις συντάξεις, τους δασικούς χάρτες ή στo χρηματοπιστωτικό σύστημα), να συνδέονται με αυτό το πακέτο «δόσεων» δίδοντας ένα πιο ισχυρό κίνητρο στην Αθήνα για να ολοκληρώσει το έργο.

Η θέση της ελληνικής πλευράς θεωρείται πως θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα όχι μόνο από την υλοποίηση των δεσμεύσεων αλλά και από την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, αλλά και των διμερών δανείων που προωθείται για το 1ο τρίμηνο. Θεωρείται μία ευκαιρία να συνεχίσει το «καλό πρόσωπο» πού αποκτά στην Ευρώπη αφού τα ίδια Κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν την εν λόγω πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να εγκρίνουν και τους όρους «εξόδου».

Η ενισχυμένη εποπτεία έχει ισχύ έξι μηνών σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις και ανανεώνεται 2 φορές το χρόνο. Η Μεταπρογραμματική παρακολούθηση (Post Programme Surveillance) που «ακολουθεί» διατηρείται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει ένα κράτος. Γίνεται κάθε 6 μήνες (συνήθως κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο), ακολουθώντας τα σχέδια Προϋπολογισμού των κρατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider