Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για νέες οικονομικές αναταραχές και δάνεια από το ΔΝΤ φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για νέες οικονομικές αναταραχές και δάνεια από το ΔΝΤ φέτος
Το ΔΝΤ αναμένει αύξηση των αναγκών για τα δάνειά του φέτος.

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πιθανή αναταραχή το 2022, με το momentum της οικονομικής ανάκαμψης να επιβραδύνει και τους κινδύνους που απορρέουν από τον πληθωρισμό έως τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις κοινωνικές αναταραχές να ελλοχεύουν, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ προετοιμάζεται για πιθανή αύξηση της ζήτησης για δάνεια από τον Οργανισμό φέτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και το χρέος πολλών αναπτυσσόμενων χωρών διογκώνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά την Τετάρτη. Η δυσαρέσκεια από τα δύο χρόνια οικονομικής αναταραχής από την πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή σε ορισμένες χώρες, είπε.

Οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να πετύχουν μια «λεπτή εξισορρόπηση» ανάμεσα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, είπε η Γκεοργκίεβα. Οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές «μπορεί να προσθέσει λάδι στη φωτιά των αποκλίσεων» ανάμεσα στον προηγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, εξήγησε.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα έρθει μεγαλύτερη αναστάτωση», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider