Προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη το 2022 - Καθοδική αναθεώρηση εξαιτίας της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη το 2022 - Καθοδική αναθεώρηση εξαιτίας της Όμικρον
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε καθοδικά (0,2 της μονάδας) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, στο 4,1%.

Για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, προειδοποίησε σήμερα , ενώ δεν απέκλεισε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, που εντείνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε καθοδικά (0,2 της μονάδας) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, στο 4,1% και στο 5,5% (επίσης 0,2% κάτω) για το 2021, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Ιουνίου.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να υποβαθμίσει τις δικές του προβλέψεις στις 25 Ιανουαρίου.

«Οι ταυτόχρονες οικονομικές αναταράξεις που προκαλούνται από την Όμικρον θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, από 0,2 έως 0,7 της μονάδας», τονίζει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί στο 3,4-3,9%. Με βάση το χειρότερο σενάριο, το μεγαλύτερο «σοκ» θα γίνει αισθητό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα ακολουθήσει μια «αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι η Covid-19 εξακολουθεί να πλήττει, ιδίως τους πολίτες των φτωχότερων χωρών. Ο κόσμος παρακολουθεί μια «ανησυχητική ανατροπή» της μείωσης της φτώχειας και της βελτίωσης της διατροφής και της υγείας, τόνισε, ενώ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση: «το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 10 ετών που δεν ξέρουν να διαβάσουν μια απλή ιστορία αυξήθηκε από το 53% στο 70% στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», επισήμανε.

Ο Μάλπας προειδοποίησε, επίσης, ότι το χάσμα στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένες κοινωνικές εντάσεις.

O Αϊχάν Κόσε, αρμόδιος για τις προβλέψεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε στο Reuters ότι η ταχεία εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής Όμικρον ανέδειξε τη συνέχιση στη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία. «Υπάρχει μια έντονη επιβράδυνση σε εξέλιξη», τόνισε. «Οι υποστηρικτικές πολιτικές αποσύρονται και έχουμε πολλούς κινδύνους μπροστά μας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι μιας «σκληρής προσγείωσης» για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται λόγω των περιορισμένων επιλογών να παρέχουν την απαραίτητη δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

«Το εμβολιασμένο μέρος του πληθυσμού, σε πολλές οικονομίες, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 70% μέχρι τα μέσα του 2022, όμως οι προοπτικές προόδου στον εμβολιασμό παραμένουν αβέβαιες σε ορισμένες χώρες», ιδίως στις φτωχότερες από αυτές, παρατήρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα λάβει ίσως μία δόση του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμά στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την έκθεση η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα μειωθεί στο 3,8% το 2022, από 5% το 2021, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,3% το 2023. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη μειώθηκε κατά 1,2% το 2021 στο 5,6% και ακόμα χαμηλότερα στο 3,7% το 2022 και 2,6% το 2023. Στην Κίνα, η ανάπτυξη επιβραδύνεται στο 5,1% το 2022 και στο 5,2% το 2023.

Τέλος, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% το 2022 από 6,3% το 2021, υποχωρώντας στο 4,4% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider