ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να προετοιμαστούν για τη σύσφιξη πολιτικής της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να προετοιμαστούν για τη σύσφιξη πολιτικής της Fed
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι οι ταχύτερες κινήσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές και να προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων.

Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι οι ταχύτερες κινήσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές και να προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων αλλά και υποτίμηση του νομίσματος στο εξωτερικό.

Σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του, το ΔΝΤ σημειώνει ότι αναμένει η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ να συνεχιστεί, με τον πληθωρισμό πιθανόν να περιορίζεται αργότερα εντός του 2022. Σημειώνεται πως το Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις στις 25 Ιανουαρίου.

Η σταδιακή, καλά σχεδιασμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, με τη ζήτηση από το εξωτερικό να αντισταθμίζει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο ευρύτερος πληθωρισμός μισθών στις ΗΠΑ ή η διατήρηση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές περισσότερο από το αναμενόμενο και να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για ταχύτερο πληθωρισμό, προκαλώντας έτσι ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές περιόδους οικονομικής αναταραχής», σημείωσε το ΔΝΤ, επικαλούμενο τους κινδύνους που ενέχουν οι ταχύτερες των προσδοκιών αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και το Μάρτιο, μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ πλέον είναι σε «καλή θέση» να λάβει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα κατά του πληθωρισμού.

Όπως επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσαν να κλονίσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να κλονίσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Παράλληλα, αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να συνοδευτούν με επιβράδυνση της ζήτησης και του εμπορίου των ΗΠΑ και να οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider