Το 2022 αναμένεται ταραχώδες για την τουρκική λίρα και για τον Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2022 αναμένεται ταραχώδες για την τουρκική λίρα και για τον Ερντογάν
Η λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της από την αρχή του 2021, στη μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων 2 δεκαετιών.

Οι πρώτες μέρες του 2022 για την τουρκική λίρα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με το οποίο το νόμισμα της χώρας έκλεισε το 2021, δηλαδή με απώλειες έναντι του δολαρίου και με την καινούργια χρονιά να αναμένεται ταραχώδης όχι μόνο για το νόμισμα αλλά για το σύνολο της τουρκικής οικονομίας.

Η λίρα σημειώνει νέες απώλειες το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), χάνοντας 0,88% και με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13,4515 λίρες ανά 1 δολάριο.

Όπως σημειώνει το CNBC, η λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της από την αρχή του 2021, στη μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων 2 δεκαετιών, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία «καλπάζει», ξεπερνώντας το 36% για τον Δεκέμβριο του 2021.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική μείωσης των βασικών επιτοκίων της Τουρκίας, τονίζοντας σε ομιλία του στην Άγκυρα πως «θα σπάσουμε τη "φούσκα" του πληθωρισμού» και υποσχόμενος να βάλει τη χώρα του στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Κανένας δρόμος διαφυγής

Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής αναλυτής του d Peninsula Real Estate Management, Κρίστοφερ Πέιν, ανέφερε πως «έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και ειδικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι ξένοι επενδυτές πουλάνε το εθνικό νόμισμα, όπως και οι εγχώριοι επενδυτές, όταν βλέπουν περίεργες μεταβολές στον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα ενός νομίσματος που καταρρέει είναι ο πληθωρισμός. Και πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διαφύγεις από αυτό».

Ακόμα, ο Πέιν είπε ότι «το να κλείνει τον εαυτό σου από τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και το να επιβάλεις capital controls, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει η Τουρκία, ως εξαγωγική χώρα.

Δεν μπορεί να κλείσεις τα μάτια σε αυτό. Μένει να φανεί το εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θα το καταλάβει και θα αλλάξει τις πολιτικές τους» συμπλήρωσε ο Πέιν.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν για Τουρκία: Θα διαλύσουμε τη «φούσκα» που υπάρχει στον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider