Πότε έρχεται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τα ηλεκτρονικά διόδια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε έρχεται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τα ηλεκτρονικά διόδια
Έγκριση από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο τέταρτο τρίμηνο 2022, αναμένονται για τον σημαντικό διαγωνισμό ΣΔΙΤ.

Έγκριση από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο τέταρτο τρίμηνο 2022 αναμένονται για τον σημαντικό διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τα ηλεκτρονικά διόδια.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρονταν στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής όσον αφορά στις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2022. Αυτό το χρονικό πλαίσιο, βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Πάντως, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε τον περασμένο Ιούνιο την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης αποκαλύπτονταν και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων. Υπενθυμίζεται, όπως είχαμε αναφέρει και τότε, ότι η ανάθεση σύμβασης για τα ηλεκτρονικά διόδια εκτιμάται στο β’ εξάμηνο του 2023. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Χρέωση ανάλογα με την απόσταση

Σύμφωνα με το πλάνο, η μεταρρύθμιση έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων στην Ελλάδα. Διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές, έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης διοδίων και βελτιωμένη ροή οχημάτων, ενώ συγχρόνως θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών και αλλά και διαλειτουργικότητας με άλλες χώρες.

Το νέο σύστημα πρόκειται να καταστήσει δυνατή την αυτόματη ηλεκτρονική είσπραξη διοδίων για όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενώ σε σχέση με τα βασικά χρονικά ορόσημα, όπως αναφέραμε και στην αρχή, σημειώνεται ότι η έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ αναμένεται το 1ο τρίμηνο 2022 και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών το 4ο τρίμηνο 2022.

Ήδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προχωρήσει σημαντικά τις διαδικασίες για τους απαραίτητους συμβούλους ώστε να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης του διαγωνισμού.

Όπως έχει αναδείξει το insider.gr, το έργο που θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, αφορά στην εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων. Με το νέο σύστημα ο οδηγός, ασχέτως αν διαθέτει πομποδέκτη ή όχι θα χρεώνεται αναλογικά, δηλαδή για όσα χιλιόμετρα διανύει και όχι προκαταβολικά σε σταθμό διοδίων όπως γίνεται σήμερα. Να σημειωθεί ότι οι πόροι που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτό το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα. Το έργο αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στην λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider