Ιαπωνία: Προϋπολογισμός-ρεκόρ $940 δισ. βάζει στον «πάγο» την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Προϋπολογισμός-ρεκόρ $940 δισ. βάζει στον «πάγο» την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών
Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την Παρασκευή ετήσιο προϋπολογισμό 940 δισ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για δέκατη συνεχή χρονιά, δίνοντας προτεραιότητα στην απάντηση στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά και στον στόχο του πρωθυπουργού για ανάπτυξη και διανομή πλούτου.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την Παρασκευή ετήσιο προϋπολογισμό 940 δισ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για δέκατη συνεχή χρονιά, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά και στον στόχο του πρωθυπουργού για αύξηση και διανομή πλούτου.

Ο προϋπολογισμός των 107,6 τρισ. γεν (941,55 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο του 2022 είναι το μεγαλύτερο αρχικό σχέδιο δαπανών που έχει προτείνει ποτέ η Ιαπωνία και καθιστά εμφανή την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην αναζωογόνηση της πληγείσας από την πανδημία οικονομίας έναντι της επιστροφής στη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική υγεία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν οι βαριές δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki είπε: «Δεν το νομίζω, προς το παρόν».

Ο Suzuki ανανέωσε τη δέσμευσή του να εμμείνει στον στόχο, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ως ακρογωνιαίος λίθος της αξιοπιστίας της Ιαπωνίας.

Ο πρώτος προϋπολογισμός Kishida

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Πρωθυπουργού Fumio Kishida, τον οποίο το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους τον Μάρτιο, έρχεται ημέρες αφότου το σώμα ενέκρινε πακέτο επιπλέον δαπανών ύψους 36 δισ. γεν για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες δείχνουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι προτεραιότητα για τους Ιάπωνες υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που βασίζονται στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

«Οι πολιτικοί δεν δείχνουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Yasunari Ueno, επικεφαλής οικονομολόγος αγοράς στη Mizuho Securities. «Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης της BOJ».

Οι μεγάλες δαπάνες και το βαρύ χρέος

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 5 τρισ. γεν ως κόστος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, μια αμυντική δαπάνη ρεκόρ 5,37 τρισ. γεν, δαπάνη-ρεκόρ κοινωνικής πρόνοιας ύψους 36,3 τρισ. γεν και 24,3 τρισεκατομμύρια γεν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -το βαρύτερο φορτίο μεταξύ βιομηχανικών χωρών.

Ο Kishida έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα και ο προϋπολογισμός προβλέπει νέο δανεισμό 36,9 τρισεκατομμυρίων γεν το επόμενο έτος, λιγότερο από το φετινό αρχικό σχέδιο των 43,6 τρισ.

Ο χαμηλότερος δανεισμός θα αντικατασταθεί από υψηλότερα φορολογικά έσοδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, στα 65,2 τρισ. γεν την ώρα που η COVID-19 περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider