Οικονομία | Ελλάδα
23-12-2021 | 14:35

Κορκίδης: Η χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται ικανοποιητικά

Newsroom
Μοιράσου το
Κορκίδης: Η χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται ικανοποιητικά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ικανοποιητικά κινείται η χριστουγεννιάτικη αγορά και φαίνεται να κλείνει πιο κοντά στο τζίρο του Δεκεμβρίου του 2019 των 3,6 δισ. ευρώ και αρκετά μακριά από τον αντίστοιχο του 2020, που λόγω του περυσινού lockdown χάθηκαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας πως ο13ος μισθός δεν είναι ποτέ «δώρον άδωρον» για την αγορά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε πως σημαντική «ένεση» για άλλη μια χρονιά, ήταν τα χρήματα, που διοχετεύτηκαν στην οικονομία από τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου δώρου στον ιδιωτικό τομέα και υπολογίζονται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, κάλυψε κοινωνικές ανάγκες και σίγουρα τόνωσε την αγορά πριν τα Χριστούγεννα, ενώ θα ενισχύσει εξίσου ουσιαστικά την καταναλωτική δαπάνη τις τελευταίες εργάσιμες μέρες της χρονιάς, ώστε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρόεδρος, με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον 13ο μισθό ενισχύονται και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς πέραν των καθαρών αποδοχών των μισθωτών καταβάλλονται σημαντικές εισφορές τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες, παρά τις μειώσεις που επήλθαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη τα εξής:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Νοεμβρίου από τη βάση δεδομένων ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας παραμένει θετικό κατά τη διάρκεια του έτους με 136.000 καθαρές προσλήψεις. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη ρευστότητα του δώρου, βοηθούν σημαντικά κάθε χρόνο τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό του επιπλέον εισοδήματος των εργαζομένων επιστρέφει, μέσω της κατανάλωσης, στα ταμεία τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν την καταβολή του δώρου 1 στους 4 καταναλωτές πραγματοποιεί τις αγορές με πιστωτικές κάρτες, δηλαδή με δανεικά, ενώ με τη καταβολή του δώρου κάνει χρήση χρεωστικών καρτών και μετρητών.

Οι σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας συνεχίστηκαν και φέτος τόσο για τις επιχειρήσεις στο να καταβάλουν έγκαιρα το δώρο, όσο και για τους εργαζόμενους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, στο να ξοδέψουν ως συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του 13ου μισθού στα καταστήματα, εστιατόρια, ταξίδια και διασκέδαση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο περίπου 2,3 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.162 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο στα 50Euro, το δώρο Χριστουγέννων έδωσε βαθειά οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά. Βεβαίως, κανείς δεν παραγνωρίζει την αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% σε ετήσια βάση, που περιόρισε το διαθέσιμο εισόδημα, με κύριο μοχλό τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 15,9% και 31,7%.

Το συνολικό κόστος του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στα 2,5 δις ευρώ, με τις συνολικές μεικτές αποδοχές των ασφαλισμένων μισθωτών να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές καθαρές αποδοχές τους να κυμαίνονται στα 1,7 δισ. ευρώ. Ο 13ος μισθός μπορεί να είναι για τις επιχειρήσεις μια επιπλέον μισθολογική υποχρέωση, που όμως οι εργοδότες ποτέ δεν το θεώρησαν «δώρον - άδωρον», αφού το δώρο Χριστουγέννων, δίνει προστιθέμενη αξία και παρά τις δυσκολίες στη καταβολή του, πάντα επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία και την αγορά. Τέλος, ο 13ος μισθός, όπως κάθε άλλο δώρο, που είτε προσφέρουμε, είτε δεχόμαστε, βελτιώνει την ψυχολογία, που έχει εξίσου ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου περισσότερο από ποτέ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος χρόνου για το δώρο Χριστουγέννων - Πότε θα πληρωθεί το επίδομα στους συνταξιούχους