«Δώρο» Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Εφικτή η αγορά ομολόγων πλέον των επανεπενδύσεων μετά τη λήξη του PEPP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δώρο» Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Εφικτή η αγορά ομολόγων πλέον των επανεπενδύσεων μετά τη λήξη του PEPP
Ειδική μέριμνα της ΕΚΤ για την Ελλάδα προκειμένου να τη στηρίξει μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο. «Στέλνουμε πολύ ισχυρό σήμα», είπε η Λαγκάρντ. Εκτιμήσεις για πληθωρισμό 3,2% στην Ευρωζώνη το 2022, από 1,7% προηγουμένως.

Τελευταία ενημέρωση: 16:25

«Παράθυρο» για αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πέραν των επανεπενδύσεων, και μετά τη λήξη του PEPP άφησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Πρόκειται για ειδική μέριμνα της ΕΚΤ για τη χώρα μας, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αφού η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP).

Όπως είπε η Λαγκάρντ, «εντός των ορίων της εντολής μας, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνικά ομόλογα και το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξημένες αγορές ελληνικών ομολόγων εάν η Ελλάδα ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις αξιολογήσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, δεν έχει φτάσει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται άλλες χώρες ακόμα και για αυτό τον λόγο κάναμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την ΤτΕ». Και πρόσθεσε: «Αυτο είναι ενα πολύ ισχυρό σήμα που στέλνουμε και δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχει ειδική ρήτρα για συγκεκριμένη χώρα. Η ρήτρα για την Ελλάδα έλαβε ισχυρή στήριξη στο διοικητικό συμβούλιο».

Η Λαγκάρντ απαρίθμησε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την ΕΚΤ, που περιλαμβάνουν την αύξηση για διάστημα ενός εξαμήνου του ύψους των αγορών στο πλαίσιο του APP και την παράταση του χρονικού διαστήματος των επανεπενδύσεων ομολόγων μετά τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ μοιράστηκε τις σκέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2022, εν μέσω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, της αύξησης του πληθωρισμού και της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανάπτυξη της οικονομίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης θα επιμείνει στις αρχές του επόμενου έτους λόγω πανδημίας, ωστόσο η οικονομία θα ξεπεράσει το προ πανδημίας επίπεδο μέσα στο α' τρίμηνο του 2022.

Η διοικήτρια της ΕΚΤ ανέφερε πως η ευρωτράπεζα προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμούς;

5,1% για το 2021 έναντι της εκτίμησης 5% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

4,2% για το 2022 έναντι εκτίμησης 4,6% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

2,9% για το 2023 έναντι της εκτίμησης 2,1% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, λέγοντας ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Η ΕΚΤ αναμένει:

Πληθωρισμό 2,6% για το 2021 έναντι της εκτίμησης 2,2% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμό 3,2% για το 2022 έναντι της εκτίμησης 1,7% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμό 1,8% για το 2023 έναντι της εκτίμησης 1,5% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμό 1,8% για το 2024

Επιπλέον, η ίδια σημείωσε πως η ΕΚΤ διακρίνει «ενισχυμένα ρίσκα» για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της πρόβλεψης της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, σχεδόν διπλάσια για το 2022 από την εκτίμηση του περασμένου Σεπτεμβρίου, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η εκτίμηση μας είναι "μάζεμα" των προβλέψεων όλων των προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών.

Η μεγάλη διαφορά στην εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2022, σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, οφείλεται κατά 2/3 στην αύξηση των ενεργειακών τιμών, που ήταν μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε και κατά 1/3 στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση της Φρανκφούρτης για το ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν βλέπουμε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022».

Σε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν τις αλλαγές πολιτικών στις οποίες προχωρούν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως «οι οικονομίες είναι σε τελείως διαφορετική φάση του κύκλου της ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αυξάνει το επίσημο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -Ευνοϊκές αλλαγές για τις επανεπενδύσεις ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider