Οικονομία | Διεθνή
15-12-2021 | 17:14

Αγορά κατοικίας ΗΠΑ: Υψηλά το συναίσθημα των κατασκευαστών παρά τις αυξημένες τιμές και ελλείψεις στην εργασία

Newsroom
Μοιράσου το
Αγορά κατοικίας ΗΠΑ: Υψηλά το συναίσθημα των κατασκευαστών παρά τις αυξημένες τιμές και τις ελλείψεις στην εργασία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η εκπληκτικά ισχυρή ζήτηση κατοικιών, ακόμη και στη συνήθως πιο ισχνή περίοδο για την στέγαση, κάνει τους κατασκευαστές κατοικιών στις ΗΠΑ να αισθάνονται όλο και πιο σίγουροι.

Το συναίσθημα των κατασκευαστών στην αγορά οικογενειακής κατοικίας αυξήθηκε κατά μία μονάδα, στις 84 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Σπιτιών/Wells Fargo HMI. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη άνοδος και μαζί με τον Φεβρουάριο είναι το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Οτιδήποτε πάνω από 50 θεωρείται θετικό συναίσθημα.

Η αύξηση έρχεται παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των προϊόντων δομικών κατασκευών από σανίδες τοίχου, χάλυβα, αλουμίνιο και πλαστικό τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών παραγωγού.

Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να επωφελούνται από την απίστευτα αδύναμη προσφορά υφιστάμενων κατοικιών προς πώληση. Βλέπουν επίσης υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές, καθώς ο τομέας των κατασκευών προς ενοικίαση συνεχίζει να ισχυροποιείται. Ο αριθμός των πρωτογενών κατασκευών για ενοικίαση έφτασε τον υψηλότερο τριμηνιαίο αριθμό που έχει καταγραφεί κατά το γ’ τρίμηνο του 2021.

Η αγορά ωστόσο δεν κινείται χωρίς εμπόδια, ειδικά δεδομένου του πόσο υψηλά οι τιμές έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα. Το κόστος ενός νεόδμητου σπιτιού αυξήθηκε κατά 17,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποσύρει την υποστήριξή της στην αγορά των MBS για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Από τα τρία στοιχεία του HMI, η τρέχουσα κατάσταση πωλήσεων αυξήθηκε κατά μία μονάδα στις 90 και η κινητικότητα των αγοραστών αυξήθηκε επίσης μία μονάδα σε 70. Οι προσδοκίες πωλήσεων τους επόμενους έξι μήνες παρέμειναν αμετάβλητες για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 84.

Εξετάζοντας τους κινητούς μέσους όρους τριών μηνών για τις περιφερειακές αποδόσεις του HMI, στα Βορειοανατολικά ανέβηκε 4 μονάδες στις 74, στα Μεσοδυτικά αυξήθηκαν 2 μονάδες στις 74 και στο Νότο και στη Δύση σημείωσαν κέρδη τριών μονάδων το καθένα στις 87, αντίστοιχα.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.