Σκέφτεται η ΕΚΤ να… αναβάλει;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέφτεται η ΕΚΤ να… αναβάλει;
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία, με την Ε.Ε. να επιμένει για πολύ – πολύ σκληρά μέτρα στην Ρωσία έχουν αλλάξει τον ορίζοντα των τιμών ενέργειας μέσα στο 2022. Και η ΕΚΤ είναι πιθανό να χρειασθεί να ξανασκεφτεί το τι η ίδια μπορεί να κάνει.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά το πως και πότε θα δρομολογηθεί η ελεγχόμενη και σταδιακή αναστροφή της νομισματικής της πολιτικής με πρώτο βήμα το «κλείσιμο» του PEPP στις 31 Μαρτίου, κανονικά και με όσα έχουν προηγηθεί θα πρέπει να ανακοινωθούν το απόγευμα της Πέμπτης από την κα Λαγκάρντ.

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα η Fed θα έχει κάνει τις δικές της σχετικές ανακοινώσεις.

Στις αγορές όμως τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι η ΕΚΤ αύριο ίσως αποφύγει να ανακοινώσει αποφάσεις… Ίσως αναβάλει τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Και αυτό δεν αφορά τυχόν νέες επιφυλάξεις ή τις αντιδράσεις του κ. Βάιντμαν, που κανονικά θα ήταν το τελευταίο Συμβούλιο που δώσει το παρόν στην ΕΚΤ.

Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει γίνει και πάλι… απρόβλεπτη σε δύο μέτωπα: πανδημία και πληθωρισμός.

Όσο αφορά στην πανδημία η δραματική επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον αφ’ ενός και η αύξηση της θνησιμότητας, ειδικά στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, έχουν δρομολογήσει διαδικασίες lockdown σε διάφορα επίπεδα με μη αξιολογημένες ακόμα συνέπειες στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό έρχεται να συμβάλει στην ήδη αναθεωρούμενη – προς κάτω – αναπτυξιακή πορεία για το 2022.

Όσο αφορά τον πληθωρισμό, παρά την επίμονη θέση της ΕΚΤ περί παροδικότητας του φαινομένου, κόντρα στην αλλαγή γραμμής από την Fed, ένας «νέος» γεωπολιτικός παράγοντας εισβάλει στους υπολογισμούς της ΕΚΤ αλλάζοντας τα δεδομένα. Η κρίση στην Ουκρανία και η ετοιμότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να υιοθετήσει την πιο σκληρή μέχρι σήμερα στάση απέναντι στην Ρωσία έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ως… δραματικό για τους μήνες που έρχονται.

Η τιμή του φυσικού αερίου που έρχεται από την Ρωσία και κυρίως η «πυκνότητα» της ροής του προς την Ευρώπη έχει στείλει και πάλι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα σύννεφα.

Την Δευτέρα η τιμή των futures στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο που καταλήγει στην Ολλανδία αυξήθηκε 11% στέλνοντας την τιμή της μεγαβατώρας στα 117 ευρώ. Στην Γερμανία το κόστος του ηλεκτρικού ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στην Γαλλία που διαθέτει ισχυρή παραγωγή από τα πυρηνικά εργοστάσια άγγιξε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αυτή δεν είναι η φωτογραφία του μέλλοντος, είναι η φωτογραφία του Δεκέμβρη. Που σημαίνει ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει στην γραμμή που παρουσιάζει δημόσια ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ από πλευράς Ε.Ε. απέναντι στην Ρωσία, η επόμενη «φωτό» του κόστους ενέργειας στην Ευρώπη – πέρα από τα προβλήματα επάρκειας – θα μπορούσε να είναι… εφιαλτική.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να συνεχίσει αύριο σαν να μη συμβαίνει τίποτα στην Ευρώπη… Ίσως η κα Λαγκάρντ χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να σκιαγραφήσει τις προθέσεις της για το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2% το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider