Το Bloomberg διαψεύδει τις προσδοκίες Στουρνάρα για τα ελληνικά ομόλογα - Ποια είναι η «παρηγοριά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Bloomberg διαψεύδει τις προσδοκίες Στουρνάρα για τα ελληνικά ομόλογα - Ποια είναι η «παρηγοριά»
Τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) της ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP.

Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να εντάξει κατ εξαίρεσιν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) τον Μάρτιο, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ λόγω της πανδημίας (PEPP), αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Διαψεύδονται, έτσι, οι όποιες ελπίδες τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν επιλέξιμα στο επίσημο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για «πολύ ουσιαστική πρόοδο» στην οικονομία, αποκαλύπτοντας ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο APP αναμένεται να συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι εκτός APP από τη θέσπιση του εργαλείου, καθώς αυτό προϋποθέτει μίνιμουμ επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης, το οποίο η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη.

«Πράγματι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, θα την είχε αποκτήσει», είχε αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας.

Η παρηγοριά της Ελλάδας

Το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχει, όμως, μια «παρηγοριά» για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η ευρωτράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει περισσότερη ευελιξία στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων που θα τρέξει μετά το PEPP, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές αναταραχές στις αγορές. Η διευκόλυνση θα μπορούσε να γίνει είτε με επέκταση των χρόνων στους οποίους θα μετακυλίονται τα ομόλογα που ωριμάζουν είτε με μεγαλύτερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή των αγορών.

Από αυτή την εξέλιξη θα ωφεληθεί και η Ελλάδα, με τα ομόλογα της χώρας να μένουν στο PEPP μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν και αναμένεται να λήξει το πρόγραμμα.

Οι πηγές σημειώνουν, ωστόσο, πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ ως προς την ανάγκη ενός εργαλείου το οποίο θα χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσεων στην αγορά μετά και την εμπειρία της πανδημίας που τους ανάγκασε να δημιουργήσουν το PEPP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: H ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP

gazzetta
gazzetta reader insider insider