Οικονομία | Διεθνή
09-12-2021 | 15:52

Τουρκία: Νέες απώλειες για τη λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για επιτόκια, πληθωρισμό

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία: Νέες απώλειες για τη λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για επιτόκια, πληθωρισμό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μία «ανάσα» από τα ιστορικά χαμηλά στην ισοτιμία της με το δολάριο βρίσκεται η τουρκική λίρα, καθώς το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί κατά 1% έναντι του αμερικανικού, στον απόηχο των νέων δηλώσεων Ερντογάν και της δέσμευσης του Τούρκου προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια.

Αναλυτικότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο διαμορφωνόταν στο 13,805, σημειώνοντας νέα επιδείνωση από την Τετάρτη, όταν και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε διαμορφωθεί στο 13,69.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως η αύξηση των τιμών οφείλεται στην απληστία ορισμένων αλλά και στην αύξηση των εισαγωγών προϊόντων, ενώ δεσμεύθηκε πως σύντομα η μεταβλητότητα στην οικονομία θα αποτελέσει παρελθόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, το τουρκικό νόμισμα από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει σχεδόν το 50% της αξίας του απέναντι στο δολάριο, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής ηγεσίας για μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας, σε μία προσπάθεια εξόδου της οικονομίας από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η αγωνιώδης προσπάθεια Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό σε υψηλά τριετίας, καθώς τον Νοέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 21,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Επιμονή Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Τουρκία: Υποβάθμιση του outlook και «καμπανάκι» για τη σταθερότητα από την Fitch - Νέες απώλειες για τη λίρα

Η δημιουργία της «ερντογανικής οικονομίας» επιταχύνει την ανασφάλεια σε όλους

MUST READ

Μήπως ο Ερντογάν κρύβει τον πληθωρισμό και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα;