Reuters: H ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: H ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP
Σε μία προσωρινή αύξηση του τακτικού προγράμματος αγοράς ομολόγων προσανατολίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την σημαντική μείωση των συνολικών αγορών χρέους μόλις λήξει τον Μάρτιο το τρέχον πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε μία προσωρινή αύξηση του τακτικού προγράμματος αγοράς ομολόγων προσανατολίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την σημαντική μείωση των συνολικών αγορών χρέους μόλις λήξει τον Μάρτιο το τρέχον πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πολλαπλές πηγές με γνώση του θέματος και των εξελίξεων, η παραπάνω πιθανότητα θα απασχολήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κατά την προσεχή συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, ενώ στόχος του προγράμματος θα είναι η διατήρηση υπό έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων μετά τον τερματισμό του PEPP, χωρίς η ΕΚΤ να κάνει χρήση του «βαρέος πυροβολικού» που έχει στην διάθεσή της, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται αβέβαιες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχικές ενδείξεις των συνομιλιών που διεξάγονται στη Φρανκφούρτη κάνουν λόγο για έναν πιθανό συμβιβασμό στην βάση της ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, με παράλληλα θέσπιση ορίων στο μέγεθος και τον χρόνο της δέσμευσης, αφήνοντας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ περιθώρια για ευελιξία και προσαρμογή της πολιτικής σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ΕΚΤ έχει δύο επιλογές: στο πρώτο ενδεχόμενο θα εγκρίνει την αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς όμως να δαπανήσει ολόκληρο το ποσό που θα δεσμεύσει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να άρει τις αγορές για μικρότερο χρονικό διάστημα με τη δέσμευση ότι οι αγορές θα συνεχιστούν και στη συνέχεια, αλλά το μέγεθός τους θα συζητηθεί αργότερα και πιθανότατα θα μειωθεί, εάν η οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο θα ήταν σημαντικά μικρότερες από τον συνολικό όγκο των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται τώρα, τονίζει το Reuters, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Μία αύξηση των αγορών (στο πλαίσιο του APP) χωρίς συγκεκριμένη χρονική διάρκεια είναι πολύ απίθανη, ανέφεραν οι πηγές, όπως και η δημιουργία ενός εντελώς νέου προγράμματος, την οποία έχουν υποστηρίξει ορισμένοι αξιωματούχοι.

Αν και ορισμένοι πιέζουν για μία αναβολή των βασικών αποφάσεων, δεδομένης της αβεβαιότητας, οι πηγές σημείωσαν ότι το αίτημα για τον τερματισμό του PEPP είναι αναπόφευκτο, ενώ είναι επίσης αναγκαία η βασική απόφαση για το APP, με λίγες μόνο τεχνικές λεπτομέρειες να μένει να λυθούν.

Μία από αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να είναι η ευελιξία. Το APP διέπεται από πιο άκαμπτους κανόνες και ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να συνεχιστεί τουλάχιστον ένα μέρος της ευελιξίας που είχε το PEPP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider