Σε υψηλό 10 ετών οι τιμές του καφέ λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 10 ετών οι τιμές του καφέ λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα
Τα futures για τους κόκκους καφέ arabica έφτασαν τα 2,50 δολάρια ανά λίβρα, σχεδόν διπλάσια τιμή από αύτη που είχαν στις αρχές του 2021.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών κινούνται τα futures για τις τιμές του καφέ, με την αύξηση να αποδίδεται στα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, η έλλειψη στα αποθεματικά του προϊόντος «στέλνει ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές ότι υπάρχει μια άμεση έλλειψη καφέ» ανέφερε ο αναλυτής Ολία Μπιζόφ του Sucafina».

Τα futures για τους κόκκους καφέ arabica, ανώτατης ποιότητας, έφτασαν τα 2,50 δολάρια ανά λίβρα, σχεδόν διπλάσια τιμή από αύτη που είχαν στις αρχές του 2021.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Εξαγωγέων Καφέ της Βραζιλίας, της μεγαλύτερη παραγωγού και εξαγωγέα καφέ στον κόσμο, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για το κλείσιμο κοντέινερ και πλοίων λόγω αναβολών από τις εταιρείες ναύλωσης και εξαιτίας αυτού οι εξαγωγές καφέ από τη χώρα έπεσαν κατά 24% τον Οκτώβριο σε ετήσιο επίπεδο.

Όπως μετέδωσε το USDA, η αδυναμία των αγροτών να παραδώσουν τις συμφωνημένες με τις εταιρείες τιμές για τον καφέ έχει αυξήσει τις πιθανότητες χρεοκοπίας για τις 3 μεγαλύτερες εξαγωγείς καφέ του κόσμου, τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Αιθιοπία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη η τιμή του καφέ - Έχει συνέχεια το «ράλι» ανόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider