Eurogroup: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις
Ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε τομείς όπως η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Τελευταία ενημέρωση: 20:53

Στην οικονομική πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκαν οι κορυφαίου οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα και τόνισε πως στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ τονίστηκε η πρόοδος που έχει καταγράψει η χώρα μας σε σειρά τομέων. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό αξιωματούχο, ο Έλληνας υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας «μας παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και μας τόνισε την πρόταση της χώρας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για το 2022

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Εξάλλου, ο κ. Ντόναχιου επανέλαβε πως η πορεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το 2023 και μετά θα εξεταστεί και πάλι στις αρχές του 2022.

Εύσημα στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως «παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα παραδίδει στις δεσμεύσεις της παρά τις καθυστερήσεις σε κάποιες από τις δεσμεύσεις. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει το κενό – αλλά συνολικά η αξιολόγηση ήταν πολύ θετική στο τραπέζι του Eurogroup και αυτό το αναγνωρίσαμε όλοι οι υπουργοί».

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις, ο Επίτροπος είπε πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε τομείς όπως η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, αλλά αυτό όπως και τα άλλα προβλήματα οφείλονται και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρη πρόοδο σε μια σειρά τομέων, όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.

« Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές ενέργειας, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως είναι διαθέσιμα αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, διαδικασία στην οποία δεν αναμένονται προβλήματα.

Για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε «θα περιμένουμε επιπλέον πληροφορίες και όπως στο παρελθόν θα γίνει εκτίμηση πως επηρεάζει την πορεία των πληρωμών από την πλευρά της χώρας. Αυτό θα γίνει αρχές του 2022 και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση».

Εύσημα και από το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που συμμετείχε στο Eurogroup, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ δήλωσε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένη για το ποσό καλά τα πηγαίνει η Ελλάδα, είναι σπουδαίo επίτευγμα για τη χώρα».

Μιλώντας για τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, η Βουλγάρα αξιωματούχος σημείωσε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να προσφέρει συμβουλές και υπηρεσίες στην Ελλάδα για όσο το επιλέγει η χώρα

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαι περήφανοι για ότι έχει πετύχει η Ελλάδα» ανέφερε η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup για Ελλάδα: Οφέλη από την πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και 2μερων δανείων – Πράσινο φως για τα 767 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider