Ελλάδα
24-11-2021 | 15:58

Κομισιόν: Επέκταση των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Επέκταση των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σύμφωνα με τη 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι, αν κριθεί αναγκαίo, μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός για την αντιστάθμιση τυχόν απροσδόκητων εκτινάξεων του κόστους στο μέλλον.

Σε συμφωνία με την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, και τις προτεινόμενες από τις Βρυξέλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανόδου του ενεργειακού κόστους, βρίσκονται τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση των αυξήσεων στους τελικούς καταναλωτές. 

Αυτό επισημαίνεται στη 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου συμπληρώνεται ότι τα μέτρα θα έχουν παροδική ισχύ και γενική εφαρμογή, με αυξανόμενο ωστόσο όφελος για τους ευάλωτους καταναλωτές. Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ για το 2021, με τα έσοδα να προέρχονται από τα δικαιώματα ρύπων. 

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι, όπως έχουν ενημερώσει οι ελληνικές αρχές, τα μέτρα θα επεκταθούν στην περίπτωση που οι ενεργειακές τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. 

Επίσης, αν οι εξελίξεις καταστήσουν αναγκαία την ενίσχυση των παρεμβάσεων στήριξης, οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν στο στόχαστρο τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός για την αντιστάθμιση τυχόν απροσδόκητων εκτινάξεων του ενεργειακού κόστους στο μέλλον.  

Εκτός από το «δίχτυ ασφαλείας» για την ενεργειακή κρίση, στην έκθεση παρατίθενται και τα οικονομικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα αναμένεται να αρθούν έως το τέλος του έτους. Επίσης, επισημαίνονται και τα μέτρα που αποφασίσθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το αντίκτυπό τους στο προϋπολογισμό εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 6,4% του ΑΠΕ το 2021 και το 1,4% το 2022. Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που θα παραμείνουν σε ισχύ το 2022, σκοπός τους είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης (με την τόνωση της ζήτησης και της απασχόλησης) καθώς η στήριξη του συστήματος υγείας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.