Διεθνή
24-11-2021 | 14:24

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ καλεί για συνέχεια στο PEPP λόγω πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ καλεί για συνέχεια στο PEPP λόγω πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συγκρατήσει τα κόστη δανεισμού την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού διατηρεί τη δυναμική της και δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο πληθωρισμός φεύγει εκτός ελέγχου, δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβούλιου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να συμφωνήσει στη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος PEPP των 1,85 τρισ. ευρώ τον επόμενο μήνα και το ζήτημα που τίθεται είναι πόσα ομόλογα θα αγοράζει μετά τον τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο.

Ο Panetta είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την αγορά ομολόγων προκειμένου να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% ακόμη και μετά την αποκλιμάκωση της τρέχουσας, πυροδοτούμενης από την προσφορά, αύξησης των τιμών.

«Πρώτον, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και η εκ νέου εισαγωγή περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης σημαίνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», είπε ο Panetta στο πλαίσιο εκδήλωσης. «Δεύτερον, μια ακατάλληλη, απότομη μείωση των αγορών θα ισοδυναμεί με σύσφιξη της πολιτικής», πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann είπε ότι θα ασκήσει πίεση για τη μείωση των αγορών ομολόγων αλλά ότι το PEPP είναι πιθανό να μπει «σε αίθουσα αναμονής» ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά, αν χρειαστεί.

«Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από συναδέλφους μου στο εκτελεστικό συμβούλιο, δείχνουν ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP πιθανότατα θα λήξουν τον Μάρτιο αλλά το PEPP σαν πρόγραμμα δεν θα ακυρωθεί αλλά ίσως μπει σε μια αίθουσα αναμονής«, είπε ο Holzmann στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Για τον πληθωρισμό, ο Panetta υποστήριξε ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών οφείλεται σε ένα μείγμα προσωρινών παραγόντων και παγκόσμιων σοκ στην προσφορά που πλήττουν την οικονομία αλλά δεν την οδηγούν στην υπερθέρμανση.

Φώτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.