Ελλάδα
22-11-2021 | 18:07

Μπρατάκος: Η έκθεση προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις θετικές προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Μπρατάκος: Η έκθεση προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις θετικές προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, που ευνοούν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με αφορμή την κατάθεση της έκθεσης του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, δήλωσε:

«Η έκθεση Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, έρχεται σε αναγνώριση και επιβεβαίωση των θετικών προσδοκιών για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022. Η ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021, σε 6,9% από το 3,6%, η βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης, με τη μείωση της ανεργίας στο 13% από το 16,5% για τον Σεπτέμβριο του 2021, η αύξηση της σωρευτικής ανάπτυξης των ετών 2021-2022 κατά 1,6% συγκριτικά με τις προβλέψεις, προϊδεάζουν για μία νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Ενώ η ασφάλεια των ταμειακών διαθεσίμων και η οικονομική ενίσχυση με τους πρόσθετους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δείχνουν προς ένα ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακά αναβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον.

Ύστερα από αρκετά χρόνια, οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κινδυνεύουν κυρίως από εξωγενείς απειλές. Η εξέλιξη της πανδημίας, η κλιματική κρίση και οι - προσωρινές ελπίζουμε - διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές αγαθών και ενέργειας, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, διαρκή ετοιμότητα και ευέλικτη διαχείριση. Απαιτούν, κυρίως, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές, καθώς το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι οι άσκοπες εντάσεις και η λαϊκίστικη πλειοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διατηρεί τον ρόλο του ως διεκδικητής μεταρρυθμίσεων, που ευνοούν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία.

Υποστηρίζει και προωθεί τη  συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία. Διεκδικεί τη βελτίωση των προϋποθέσεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης. Ζητά την περαιτέρω μείωση των διοικητικών, αλλά και των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Υποστηρίζει τη δημιουργία γόνιμων συνθηκών την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Προτείνει και διεκδικεί δράσεις που προσθέτουν αξία στην οικονομία και στην κοινωνία, μέσα από τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι 4 αβεβαιότητες για την υλοποίηση του προϋπολογισμού

MUST READ

Προϋπολογισμός: Τι θα κρίνει τη διανομή του «κουμπαρά» για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις & επενδύσεις – Τα 670 εκατ., τα «ατού» και τα μέτωπα