Bundesbank: Επιβραδύνεται η γερμανική οικονομία - Όχι όμως και ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bundesbank: Επιβραδύνεται η γερμανική οικονομία - Όχι όμως και ο πληθωρισμός
Η Bundesbank πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει λίγο κάτω από το 6% αυτόν τον μήνα πριν από τη χαλάρωση του επόμενου έτους.

Η γερμανική οικονομία κάνει ένα «διάλλειμα» καθώς η έλλειψη αγαθών και εργατικού δυναμικού καθώς και οι νέοι περιορισμοί που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορoνοϊού έθεσαν τέλος στην πρόσφατη άνθησή της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Bundesbank προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για κάποιο χρονικό διάστημα και οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα επιφέρουν μεγάλες αυξήσεις.

Η οικονομία της Γερμανίας άνθησε το α’ εξάμηνο του έτους καθώς οι υπηρεσίες άνοιξαν ξανά. Ωστόσο, έκτοτε έχει επιβραδυνθεί καθώς η βιομηχανία της επλήγη από τις αναταραχές στον εφοδιασμό ενώ οι κατασκευαστές δυσκολεύονταν να βρουν εργαζομένους, ανέφερε η Bundesbank.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της κρίσιμης θέσης της Γερμανίας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και του ρόλου της ως κινητήριας δύναμης ανάπτυξης της Ευρώπης, σύμφωνα με το Reuters

«Η οικονομική ανάκαμψη πιθανότατα θα πάρει μια ανάσα», ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της. «Από τη σημερινή σκοπιά, το ΑΕΠ θα μπορούσε να επιπλεύσει το φθινοπωρινό τρίμηνο του 2021».

Η Bundesbank πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει λίγο κάτω από το 6% αυτόν τον μήνα πριν από τη χαλάρωση του επόμενου έτους, καθώς η μείωση του ΦΠΑ το 2020 και άλλοι προσωρινοί παράγοντες αποκλείονται από τον υπολογισμό.

Ωστόσο, η γερμανική κεντρική τράπεζα είδε τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά πολύ περισσότερο από 3% για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον βασικό πληθωρισμό -ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα- σημαντικά πάνω από το 2%.

Ενώ οι συζητήσεις για τους μισθούς απέφεραν μόνο μικρές αυξήσεις το καλοκαίρι, οι πραγματικές αποδοχές αυξήθηκαν καθώς οι εργαζόμενοι που είχαν δει τις ώρες τους μειωμένες λόγω της πανδημίας μπόρεσαν να τις αυξήσουν ξανά, ενώ ήρθαν και νέες συμβάσεις με υψηλότερους μισθούς.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες δείχνουν επίσης ισχυρότερες αυξήσεις στους μισθούς για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα ανανεωθούν στο εγγύς μέλλον», ανέφερε η Bundesbank.

Η ΕΚΤ είπε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηροποίηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, η οποία περιλαμβάνει επιτόκιο κάτω από το μηδέν στις τραπεζικές καταθέσεις και μαζικές αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν αντέκρουσε την επίσημη γραμμή της ΕΚΤ την Παρασκευή, προειδοποιώντας για υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αύξηση των μισθών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider