Διεθνή
22-11-2021 | 12:04

ΕΚΤ: Οι περισσότερες τράπεζες ακόμα δεν έχουν «πράσινη» στρατηγική - Έρχονται κλιματικά stress test

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι περισσότερες τράπεζες ακόμα δεν έχουν «πράσινη» στρατηγική - Έρχονται κλιματικά stress test
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι περισσότερες τράπεζες που εποπτεύει δεν έχουν ακόμη καταρτίσει συγκεκριμένα σχέδια που να δείχνουν πώς θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές για να λάβουν υπόψη την κλιματική αλλαγή.

Ενώ περίπου τα μισά από τα 112 ιδρύματα που εποπτεύονται από την κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη «σκέφτονται να θέσουν στόχους αποκλεισμού για ορισμένα τμήματα της αγοράς, μόνο λίγα από αυτά αναφέρουν ότι σχεδιάζουν ενεργά να κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια τροχιά συμβατή με το Παρίσι», επισημαίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέλος του Φρανκ Έλντερσον σε μια ανάρτηση του τη Δευτέρα.

Ο Έλντερσον είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν να εισαγάγει μια νομική απαίτηση που να ορίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να αναπτύσσουν σχέδια μετάβασης προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα ήταν «καλοδεχούμενη» και ότι η ΕΚΤ θα βοηθούσε στην παρακολούθηση της προόδου των τραπεζών σε αυτή τη μετάβαση. Η ΕΚΤ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον κλάδο για την αδύναμη κατάσταση της προετοιμασίας της για κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τα σχέδια μετάβασης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα «θα πρέπει να τονίσουν την ευθυγράμμιση και τις πιθανές αποκλίσεις των τραπεζών από τους σχετικούς στόχους πολιτικής μέσω των οποίων η ΕΕ εφαρμόζει τη Συμφωνία του Παρισιού από τώρα έως το 2050», είπε ο Έλντερσον. «Θα πρέπει να αποτελούν μέρος της στρατηγικής μιας τράπεζας και να συνδέονται στενά με το επιχειρηματικό της μοντέλο και το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα διεξοδικό stress test των κλιματικών κινδύνων της δραστηριότητας των τραπεζών το επόμενο έτος, στο οποίο θα εξετάσει το αποτύπωμα άνθρακα των δανειακών χαρτοφυλακίων και των συναλλαγών, καθώς και την ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει τις φυσικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων.

Οι τράπεζες που έχουν κακή απόδοση στο τεστ αντοχής για το κλίμα του επόμενου έτους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες θα «αλλοιώσουν» την ικανότητά τους να επιστρέφουν κέρδη στους μετόχους. Το σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον έρχεται εν μέσω ολοένα και πιο τρομερών προειδοποιήσεων ότι ο κόσμος υστερεί θλιβερά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.