Goldman Sachs: Η απληστία της αγοράς ξεπερνάει τον φόβο - Ο πληθωρισμός είναι πρόκληση για την βιώσιμη ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η απληστία της αγοράς ξεπερνάει τον φόβο - Ο πληθωρισμός είναι πρόκληση για την βιώσιμη ανάπτυξη
«Οι πιθανότητες είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και εάν τα επιτόκια αυξηθούν, αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει μέρος της ευφορίας από ορισμένες αγορές», είπε ο Σόλομον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε ότι οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να αναδυθεί από τον σφοδρό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Όταν κάνω πίσω και σκέφτομαι την 40χρονη καριέρα μου, υπήρξαν χρονικές περίοδοι που η απληστία ξεπέρασε κατά πολύ τον φόβο - βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις περιόδους», είπε ο Σόλομον στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. «Η εμπειρία μου λέει ότι αυτές οι περίοδοι δεν διαρκούν πολύ. Κάτι θα το εξισορροπήσει ξανά και θα φέρει λίγη περισσότερη προοπτική».

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούμενες από τεράστια κίνητρα που έχουν επίσης αποφέρει κέρδη σε τράπεζες όπως η Goldman. Τώρα αυξάνεται η ανησυχία ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα αποτελέσει πρόκληση για μια βιώσιμη ανάκαμψη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ως απάντηση.

«Οι πιθανότητες είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και εάν τα επιτόκια αυξηθούν, αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει μέρος της ευφορίας από ορισμένες αγορές», είπε ο Σόλομον.

Ο Σόλομον συζήτησε επίσης την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι «εξαιρετικά σημαντική».

Η Goldman ήταν μεταξύ των τραπεζών, των επενδυτών και των ασφαλιστικών εταιρειών που δεσμεύτηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα ως υπογράφοντες τη Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero ή μηδενικές εκπομπές. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, καθώς οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αμφισβήτησαν εάν οι μεγάλοι χρηματοδότες είναι ικανοί να απογαλακτιστούν γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα. Η Goldman Sachs, μαζί με άλλους, είχαν προηγουμένως καταστήσει σαφές ότι δεν είναι εφικτό να σταματήσουν να συνεργάζεται με την βιομηχανία.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προσπαθούμε να οδηγήσουμε σε πολύ δραματικές αλλαγές», είπε ο Σόλομον, τονίζοντας ότι η μετάβαση θα πάρει χρόνο.

Κίνα

Η Goldman βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κίνησης των παγκόσμιων τραπεζών να αποκτήσουν μεγαλύτερη βάση καθώς ανοίγει η αγορά της Κίνας, αγωνιζόμενη να αποσπάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά κέρδη.

Η εταιρεία τον περασμένο μήνα κέρδισε την έγκριση να αναλάβει την πλήρη κυριότητα μιας επιχείρησης κινητών αξιών, τερματίζοντας μια κοινοπραξία 17 ετών. Η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στην Κίνα σε 600 και να αυξήσει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου. Από τον περασμένο μήνα, είχε προσθέσει 116 υπαλλήλους στην ενδοχώρα φέτος, αυξάνοντας το σύνολο σε περισσότερους από 400.

Ωστόσο, οι τράπεζες της Wall Street αντιμετωπίζουν επίσης ορισμένα σημεία ανάφλεξης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές αμφισβήτησαν την κίνηση προς την Κίνα, η οποία βασίζεται σε επενδύσεις για να στηρίξει την οικονομία της. Το Πεκίνο καταπιέζει μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού του τομέα, αναστατώνοντας τις αγορές και ωθώντας επενδυτές όπως ο Τζορτζ Σόρος να προειδοποιήσουν κατά των επενδύσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Σόλομον, δεν υπάρχει άμεση πίεση στις ΗΠΑ να αλλάξει τα μακροπρόθεσμα σχέδια της τράπεζας για την Κίνα, αλλά είπε ότι από καιρό σε καιρό, μπορεί να υπάρχει πίεση για να γίνουν ορισμένα πράγματα διαφορετικά.

Επίσης, παρών στο φόρουμ, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Κισάν είπε ότι η Κίνα και ο κόσμος πρέπει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δεσμευόμενος ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ανοίγει περισσότερο στις ξένες επενδύσεις σε μια εποχή που περισσότερες χώρες θέτουν φραγμούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Νομίζω ότι η Κίνα θέλει να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της, θέλει περισσότερη δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ και στην ενδοχώρα», είπε ο Σόλομον. Η συμμετοχή παγκόσμιων ιδρυμάτων «ενισχύει τις κεφαλαιαγορές τους και έτσι υποθέτω ότι θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν, αλλά ο κόσμος μπορεί να αλλάξει», είπε.

Χονγκ Κονγκ

Ο Σόλομον είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Ασία από τις αρχές του 2020, αλλά ότι δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Ο ομόλογός του στην JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, έφτασε στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα αφού έλαβε εξαίρεση από την αυστηρή καραντίνα της πόλης, όπου τόνισε ότι οι περιορισμοί καθιστούν δυσκολότερο για την τράπεζα να διατηρήσει τα ταλέντα.

Ο Σόλομον είπε ότι η αυστηρή προσέγγιση ως προς τον Covid στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι «σίγουρα ένας κόντρα άνεμος για τα παγκόσμια ταλέντα σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος εντείνει την πίεση στο Χονγκ Κονγκ να χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας και να εγκαταλείψει την πολιτική του για μηδενικά κρούσματα κορονοϊού. Μια έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισές μεγάλες διεθνείς τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σκέφτονται να μετακινήσουν προσωπικό ή λειτουργίες εκτός πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider