Διεθνή
17-11-2021 | 18:13

Ο Μπάιντεν ζητά να εξεταστούν οι εταιρείες ενέργειας για «αντικαταναλωτικές συμπεριφορές» ενώ οι τιμές εκτοξεύονται

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν ζητά να εξεταστούν οι εταιρείες ενέργειας για «αντικαταναλωτικές συμπεριφορές» ενώ οι τιμές εκτοξεύονται
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να εξετάσει τη συμπεριφορά των ενεργειακών εταιρειών καθώς οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται κοντά στο υψηλό επτά ετών.

Σε μια επιστολή προς την πρόεδρο Λίνα Καν την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «αυξάνονται οι ενδείξεις για αντικαταναλωτική συμπεριφορά από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου». 

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι τιμές στα πρατήρια παρέμειναν υψηλές παρά την πτώση της τιμής της ημιτελούς βενζίνης. «Αυτό το ανεξήγητο μεγάλο χάσμα μεταξύ της τιμής της ημιτελούς βενζίνης και της μέσης τιμής στην αντλία είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ακόμα προσέθεσε ότι οι «δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες» -η Exxon και η Chevron με βάση την κεφαλαιοποίηση- βρίσκονται σε καλό δρόμο να διπλασιάσουν σχεδόν τα καθαρά τους έσοδα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ οι δύο εταιρείες έχουν επίσης ανακοινώσει αγορές ιδίων μετοχών και αυξήσεις μερισμάτων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τη συμβολή του στον πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία. Τον Αύγουστο, κάλεσε τον ΟΠΕΚ και τους πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους του να ενισχύσουν την παραγωγή και ζήτησε επίσης από την FTC να διερευνήσει την αύξηση των τιμών στην αντλία.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα πει ότι εξετάζει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να ανακουφίσει κάποιο από το βάρος που πέφτει στους καταναλωτές, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αξιοποίηση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου.

Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 3,41 δολάρια την Τετάρτη, ποσό που είναι υψηλότερο από 3,31 δολάρια πριν από έναν μήνα και 2,12 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Photo: GettyImages/Ideal Image
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.