Κομισιόν: Πάνω από 138 εκατ. ευρώ για τη στήριξη δραστηριοτήτων εθελοντισμού από νέους το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Πάνω από 138 εκατ. ευρώ για τη στήριξη δραστηριοτήτων εθελοντισμού από νέους το 2022
Το πρόγραμμα της ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 270 000 νέους να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για το 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ για νέους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης σε διάφορους τομείς, από την παροχή βοήθειας σε μειονεκτούντα άτομα έως τη συμβολή στη δράση για την υγεία και το περιβάλλον, σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής. Η πρόσκληση παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο, για την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ οργανώσεων και εθελοντών σε χώρες της ΕΕ, καθώς και μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων εκτός της Ένωσης. Αυτή η νέα δέσμη διεθνών έργων ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Συμβάλλοντας στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών αλληλεγγύης για τους νέους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η πρόσκληση καθιστά διαθέσιμα σχεδόν 139 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτήσει τον εθελοντισμό, έργα αλληλεγγύης με επικεφαλής νέους, ομάδες σε τομείς υψηλής προτεραιότητας με επίκεντρο την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της επταετούς λειτουργίας του, το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 270 000 νέους να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης.

Ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αξία εντός της Ένωσής μας και με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ενεργοποιεί τη νεότερη γενιά σε έργα εθελοντισμού. Αυτή η συνθετική εμπειρία δίνει τη δυνατότητα στους νέους να βοηθήσουν τις κοινότητες και να αφήσουν το αποτύπωμά τους. Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται και περιλαμβάνει δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για πρώτη φορά. Οι νέοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο και η Επιτροπή συμβάλλει στην επίτευξη αυτού.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Οι νέοι έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των νέων ώστε να συμμετάσχουν στα κοινά και για τη στήριξή τους στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, οικολογικότερου, πιο ψηφιακού και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Το επόμενο έτος θα κινητοποιήσουμε επίσης εθελοντές σε δραστηριότητες και έργα που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και την πολιτιστική κληρονομιά.»

Το πρόγραμμα προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Είναι ανοικτό σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών για δραστηριότητες αλληλεγγύης που ασχολούνται με κοινωνικές προκλήσεις, και μεταξύ 18 και 35 για διεθνείς δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και εμπλέκει φορείς και νέους σε έργα για την υλοποίησή τους.

Το πρόγραμμα:

  • προωθεί την ένταξη και την πολυμορφία, και έχει ως στόχο να παράσχει σε όλους τους νέους ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης·
  • υποστηρίζει έργα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση των φυσικών οικοτόπων και του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διευκόλυνση αλλαγών συμπεριφοράς·
  • συμβάλλει στη ψηφιακή μετάβαση με την υποστήριξη έργων και δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες, προωθούν τον ψηφιακό γραμματισμό και αναπτύσσουν την κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία·

ενεργοποιεί και ενδυναμώνει τους νέους ώστε να είναι ενεργοί στην κοινωνία και να γίνουν πραγματικοί παράγοντες αλλαγής.

Οι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης πρέπει να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όπου μπορούν να φυλλομετρήσουν και να βρουν φορείς που υλοποιούν έργα. Ομάδες νέων που έχουν εγγραφεί στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για έργα αλληλεγγύης στα οποία είναι επικεφαλής.

Οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την εκτέλεση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι εν λόγω φορείς πρέπει να λάβουν σήμα ποιότητας, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι σε θέση να διεξάγουν δραστηριότητες αλληλεγγύης υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τις αρχές, τους στόχους και τις απαιτήσεις του προγράμματος. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα ή του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) για κεντρικές δράσεις.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα εθελοντισμού και αλληλεγγύης είναι ανοικτή έως τις 23 Φεβρουαρίου, για τα έργα που υλοποιούνται το ίδιο έτος, και έως τις 4 Οκτωβρίου, για τα έργα του επόμενου έτους.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης άρχισε να λειτουργεί ως πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2018, με προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους 375,6 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020. Βασίζεται σε προηγούμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της αλληλεγγύης και στόχος του είναι να προσφέρει μια μοναδική πύλη για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης και τους νέους που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη αξία γι' αυτούς. Με βάση την επιτυχία της πρωτοβουλίας, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συνεχίζει τις δραστηριότητές του κατά την περίοδο 2021-2027 και τις επεκτείνει για να συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider