Καμπανάκι Γέλεν για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, οδεύει να εξαντληθεί τη 15η Δεκεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι Γέλεν για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, οδεύει να εξαντληθεί τη 15η Δεκεμβρίου
«Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ, είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», τόνισε η Aμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδεύει να εξαντληθεί εκ νέου στα μέσα του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε η Aμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν.

Σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, η Γέλεν σημείωσε ότι «σύμφωνα με κάποια σενάρια, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί να έχει ανεπαρκή διαθέσιμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης πέραν» της «15ης Δεκεμβρίου».

«Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ, είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», τόνισε η ίδια.

Υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο ενέκρινε τον Οκτώβριο την προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους κατά 480 δισ. δολάρια, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να κάνει πληρωμές μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου και να αποφύγει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία. Το μέτρο εγκρίθηκε με την υποστήριξη μόνο των Δημοκρατικών, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στην ιδέα.

«Θα ήταν ανεύθυνη και καταστροφική απόφαση να μην αυξηθεί το όριο του χρέους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Κογκρέσο μας θα το έκανε αυτό», σχολίασε νωρίτερα χθες η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία μίλησε στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR. Εξέφρασε ακόμη για ακόμη μια φορά την υποστήριξή της στην ενδεχόμενη κατάργηση του ορίου του δανεισμού του κράτους, που δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστες χώρες.

Το όριο δανεισμού επιβάλλει «αυθαίρετα μια στιγμή που γίνεται αδύνατο να χρηματοδοτηθούν σχέδια και ελλείμματα που αποφασίστηκαν από το Κογκρέσο στο παρελθόν», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «πολιτικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider