Προς νέα συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για τα 331 ορόσημα & στόχους του Σχεδίου των 30,5 δισ. – Έρχονται και οι συμβάσεις με τράπεζες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για τα 331 ορόσημα & στόχους του Σχεδίου των 30,5 δισ. – Έρχονται και οι συμβάσεις με τράπεζες
Εστάλη στην Αθήνα το σχέδιο της Επιχειρησιακής Συμφωνίας των 300 σελίδων με τα «interim steps». Μία σειρά από δείκτες και μηχανισμούς παρακολούθησης των 331 οροσήμων και των στόχων του Ελλάδα 2.0 θα καθορίσουν τη ροή των δόσεων.  Τροχάδην για να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα δάνεια των 17,8 δισ. και ολοκλήρωση του μητρώου αξιολογητών.

Για να έρθουν τα 30,5 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης από τις Βρυξέλλες στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει να αποδειχθεί πως θα εκπληρωθούν συνολικά 331 στόχοι και ορόσημα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, μαζί με την έγκριση του Ελλάδα 2.0 και με την έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πως θα αποτιμά η Επιτροπή - στην ανά εξάμηνο εισήγησή της - αν έχουν γίνει επαρκώς δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με κανένα κράτος, με την εξαίρεση της Ισπανίας.

Οι «λεπτομέρειες» περιλαμβάνονται στην Επιχειρησιακή Συμφωνία που θα πρέπει να υπογράψει η Επιτροπή με κάθε κράτος και μόλις πριν από λίγες ημέρες εστάλη η τελική πρόταση – άνω των 300 σελίδων – στο επιτελείο του Σχεδίου Ανάκαμψης. Περιγράφει τα “interim steps” των δεικτών και των μηχανισμών αποτίμησης κάθε οροσήμου/στόχου.

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα, έχει στείλει το κείμενο της Επιτροπής για παρατηρήσεις και για αξιολόγηση στα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Με στόχο να οριστικοποιηθεί το αργότερο μέσα στις επόμενες 10 μέρες και μετά να σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες (σ.σ. απαιτούνται τουλάχιστον 15 μέρες για τη διαδικασία που περνά και από επικύρωση από το Κολέγιο των Επιτροπών).

Το μόνο κράτος που έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία της Επιχειρησιακής Συμφωνίας είναι η Ισπανία και για το λόγο αυτό προχώρησε και το αίτημα για την πρώτη δόση. Η κυβέρνηση επιθυμεί να υποβάλει σχετικό αίτημα πριν το τέλος του έτους αλλά τα λεφτά πλέον είναι δεδομένο ότι θα έρθουν το 2022.

Άλλωστε, ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ έχει μεταφερθεί χρονικά προς το 2022 με βάση και τις επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση στρέφεται παράλληλα προς το «εσωτερικό» και την ενεργοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με επόμενο βήμα τα δάνεια. Θέλει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, να ολοκληρώσει τις συμβάσεις με την EBRD και με τις τράπεζες (με την ΕΤΕπ η συμφωνία επεγράφη), έως το τέλος του μήνα. Παράλληλα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία ενεργοποίησης του μητρώου των αξιολογητών που θα εγκρίνουν τη συγχρηματοδότηση των δανείων (που θα έχουν πρώτα εγκρίνει οι Τράπεζες) από το Ελλάδα 2.0. Οι αξιολογητές θα είναι αμειβόμενοι από τις επιχειρήσεις (σ.σ. με μέριμνα για τις μικρότερες ώστε να μην επιβαρυνθούν) και θα περιλαμβάνουν ορκωτούς ελεγκτές, μηχανικούς, νομικούςκαι άλλες ειδικότητες για να διασφαλίσουν πως καλύπτονται οι επιλεξιμότητες. Η επιλογή του αξιολογητή θα γίνεται η κλήρωση.

Σημειώνεται πως η κάθε «δόση» επιδότησης (2 το χρόνο) από το Ελλάδα 2.0 έχει αξία 1,97 δισ.. ευρώ και η κάθε δόση δανείου (1 το χρόνο) έχει αξία 2,12 δισ. ευρώ. Θεωρητικά θα έφταναν φέτος 4,2 δισ. ευρώ από το 1ο πακέτο δόσεων, αλλά πλέον το ποσό μεταφέρεται για το 2022 αυξάνοντας έτσι και το ταμεικακό «αποτύπωμα» του επόμενου χρόνου (σε 10 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ αρχικής εκτίμησης).

Το πρώτο πακέτο δόσεων συνδέεται με 13 ορόσημα από πλευράς επιδοτήσεων και ακόμη 2 από πλευράς δανείων που είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Συνολικά τα ορόσημα και οι στόχοι φτάνουν στα 331. Ο βαθμός δυσκολίας από το 2022 και μετά αυξάνεται κατακόρυφα.

Το 2022 η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει 86 ορόσημα και στόχους στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλα 3 στο σκέλος των δανείων. Τα ορόσημα έχουν σχέση κυρίως με νομικές κινήσεις και αποφάσεις ενώ οι στόχοι και με υλοποίηση φυσικού αντικειμένου.

Τα ορόσημα του 2022 περιλαμβάνουν από την υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των ΜΜΕ, τα κίνητρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και την μεταρρύθμιση των στρατηγικών επενδύσεων, έως τις μεγάλες επιδοτήσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ, την αλλαγή του καθεστώτος παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τροχάδην για τα 13+2 ορόσημα του Ελλάδα 2.0 για να έρθουν 4,1 δισ. ευρώ δόσεων

ΕΤΕπ: Δάνεια 13-15 δισ. σε εταιρείες και φορείς στην Ελλάδα την επόμενη 5ετία - Μεγάλη η άνοδος λόγω... φτώχειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider