Προχωράει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωράει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ
Στη β’ φάση πέρασε η διαδικασία για την επένδυση των 100 εκατ. ευρώ. Έρχεται ο ανταγωνιστικός διάλογος. Ποιοι είναι οι 4 μνηστήρες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τη δεύτερη φάση της «Πολιτεία Καινοτομίας», στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, μια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. Χτες, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωσε ότι προ ημερών ξεκίνησε η β’ φάση του διαγωνισμού στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Ο ανταγωνιστικός διάλογος θα διεξαχθεί στους επόμενους μήνες ώστε στο β’ τρίμηνο του 2022 να προκύψει ανάδοχος.

Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρο Καινοτομίας στην έκταση της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ. Μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν υποβάλει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Dimand, μαζί με εταίρους ο κάθε ένας. Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο διαγωνισμός.

Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Από τον διαγωνισμό θα προκύψει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ), ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση).

Ειδικότερα ο Ιδιωτικός Φορέας θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων. Με βάση το ενδεικτικό επιχειρηματικό πλάνο, περίπου το 63% των δομημένων επιφανειών (24.500 τ.μ.) θα αφορά γραφεία, τα οποία θα πλαισιώνονται από συνεδριακό κέντρο, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» εκτιμάται ότι θα αφορά επένδυση της τάξεως τουλάχιστον των 60 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι ανεβάζουν το τελικό κόστος αρκετά υψηλότερα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων.

H «Πολιτεία Καινοτομίας» είναι ένας φυσικός χώρος στον οποίο συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιστήμονες, επιχειρήσεις και ειδικότερα επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και ο στόχος είναι σε αυτόν τον φυσικό χώρο να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» έχει ως στρατηγικό στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider