Πανέτα (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και ελκυστικό στους χρήστες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανέτα (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και ελκυστικό στους χρήστες
Ο Πανέτα υποστήριξε ότι για να είναι επιτυχημένο το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και φθηνό στη χρήση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ είναι αρκετά ελκυστικό για τους χρήστες, ώστε να μην παραγκωνιστεί από άλλα ιδιωτικά μέσα πληρωμής, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φάμπιο Πανέτα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα εξετάζει μαζί με την Κομισιόν «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και σχεδιαστικών ερωτημάτων», συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επιπτώσεων από την αναγόρευση του ψηφιακού ευρώ σε νόμιμο χρήμα. Επί του παρόντος, μόνο τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα ευρώ αναγνωρίζονται ως μέσο διακανονισμού χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο Πανέτα υποστήριξε ότι για να είναι επιτυχημένο το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και φθηνό στη χρήση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους. Τοποθετήθηκε ενάντια στα επιχειρήματα ότι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, ή CBDC, θα είναι «περιττά» εν μέσω εναλλακτικών επιλογών για ιδιωτικές πληρωμές, όπως πιστωτικές κάρτες, εφαρμογές και stablecoins.

«Το χρήμα της κεντρικής τράπεζας παρέχει αξία αναφοράς για όλες τις άλλες μορφές χρήματος στην οικονομία», είπε ο Πανέτα. «Η ιστορία δείχνει ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού στα χρήματα απαιτούν ευρέως χρησιμοποιούμενο δημόσιο χρήμα μαζί με ιδιωτικά χρήματα».

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών από τις προηγμένες οικονομίες που θα εκδώσει μια ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, με αξιωματούχους να προβλέπουν την πιθανή έκδοση στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Η τράπεζα διερευνά επί του παρόντος το project και δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει το ψηφιακό ευρώ.

Ενώ ο Πανέτα παρότρυνε τις κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στην ψηφιοποίηση, αναγνώρισε πως η επιτυχία των CBDC δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

«Οι χρήστες μπορεί να υπολείπονται σημαντικών κινήτρων για να εκτιμήσουν πλήρως το δημόσιο όφελος που δημιουργείται από την διάθεση ενός CBDC και –δεδομένης της ευρείας προσφοράς ιδιωτικών ψηφιακών χρημάτων- θα μπορούσαν να εκφράσουν ανεπαρκή ζήτηση γι’ αυτό», προειδοποίησε.

Ενώ η ΕΚΤ έχει προτείνει διάφορες ιδέες για το πώς θα αποτρέψει το ψηφιακό ευρώ από το να γίνει τόσο επιτυχημένο ώστε να παραγκωνίσει όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ο Πανέτα επισημαίνει πως «χρειάζεται να αφιερώσουμε αρκετή προσοχή στον κίνδυνο να μην είναι αρκετά επιτυχημένο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider