Ελλάδα
04-11-2021 | 14:28

COP26: Οι θέσεις της Ελλάδας στην Ημέρα για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στη διάσκεψη για το κλίμα

Newsroom
Μοιράσου το
COP26: Οι θέσεις της Ελλάδας στην Ημέρα για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στη διάσκεψη για το κλίμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Χθες, 3 Νοεμβρίου, Ημέρα για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, συγκεντρώθηκαν Υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διεξαγωγή πολυμερών και διμερών συναντήσεων, με στόχο τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην εκδήλωση «Ένα Χρηματοπιστωτικό Σύστημα προς Μηδενικές Εκπομπές» ο κ. Mark Carney, Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, συζήτησε με τους παρευρισκόμενους για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τον μηδενισμό των εκλυόμενων ρύπων από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι λοιποί εκπρόσωποι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος συζήτησαν για τα εργαλεία που πρέπει να υιοθετηθούν, προκειμένου να ανακατευθυνθούν οι χρηματοπιστωτικές ροές οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας των Υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, συμφωνήθηκε η ανάγκη να προωθηθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, με παράλληλη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης με θετική επίδραση στην απασχόληση, τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. David Malpass, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα. Kristalina Georgieva και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) κ. Frank Elderson, ιδιαίτερη έμφαση επίσης δόθηκε στις στρατηγικές για την ευθυγράμμιση της οικονομικής πολιτικής και του συστήματος λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Επίσης, σε εκδήλωση της Βρετανικής Προεδρίας του COP26, εκπρόσωποι Κεντρικών Τραπεζών και Υπουργοί Οικονομικών από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (International Financial Reporting Standards – IFRS), το οποίο ανακοίνωσε τη σύσταση του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας (International Sustainability Standards Board) για την προώθηση ενός διεθνούς συστήματος προτύπων βιωσιμότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις κεφαλαιαγορές.

Η Ελλάδα, δυναμικά παρούσα στις διεθνείς συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, στηρίζει τη Συμφωνία των Παρισίων και συμμετέχει ενεργά, λαμβάνει πρωτοβουλίες και προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και την προώθηση επενδύσεων για την Πράσινη Μετάβαση της χώρας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP26: Ο άνθρακας στο επίκεντρο της συνόδου σήμερα

«Φτάνει η υποκρισία»: Ο πρόεδρος του Μεξικού παρομοιάζει την COP26 με το Νταβός

MUST READ

Σταϊκούρας σε COP26: Οι 3 οικονομικοί άξονες της Ελλάδας για το κλίμα