Η εταιρεία σκαφών Technohull, ο «Mr. Γρηγόρης»-Βλάσσης Γεωργάτος και η μονάδα στο Λαύριο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εταιρεία σκαφών Technohull, ο «Mr. Γρηγόρης»-Βλάσσης Γεωργάτος και η μονάδα στο Λαύριο
Εγκρίθηκε από το υπ. Ανάπτυξης η οικονομική ενίσχυση της εταιρείας κατασκευής/εμπορίας σκαφών. Η παρουσία του επιχειρηματία της εστίασης. Η νέα παραγωγική μονάδα.

Το «πράσινο φως» για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Technohull Ανώνυμη Εταιρεία Κατασκευής και Εμπορίας Σκαφών Αναψυχής και Ναυτιλιακών Ειδών» στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξής και Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση (ημερομηνία 22/10, ανάρτηση στη Διαύγεια χτες 03/11), εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων (A΄ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Technohull Ανώνυμη Εταιρεία Κατασκευής και Εμπορίας Σκαφών Αναψυχής και Ναυτιλιακών Ειδών» που αναφέρεται στη «Δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας ναυπήγησης φουσκωτών σκαφών αναψυχής με την ανέγερση νέου κτιρίου, ειδικών εγκαταστάσεων και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού» (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: Ναυπήγηση φουσκωτών σκαφών για αναψυχή ή αθλητισμό), στην ΒΙΟΠΑ Λαυρεωτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5.135.194,54 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 4.996.032,08 ευρώ. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης ύψους 1.498.809,62 ευρώ.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον από αυτά δεν είναι βέβαια το ποσό της ενίσχυσης αλλά ποια είναι η εταιρεία, όπως και η σχέση της με τον γνωστό από τη δράση του στην εστίαση («Γρηγόρης») επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου.

Η «Technohull» είναι μια ελληνική εταιρεία σκαφών, με εξαγωγικό προφίλ, την οποία πρόσφατα μόλις, τον περασμένο Οκτώβριο, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επισκέφθηκα το ναυπηγείο της ελληνικής εταιρείας Technohull στο Λαύριο. Μία εταιρεία εξωστρεφής, δυναμική, που συνδέεται με τη θάλασσα και αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί σε τομείς, όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα υπολειπόμασταν», έγραφε τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας στο Λαύριο, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Προσθέτοντας ότι «στην καθετοποιημένη παραγωγή της Technohull δραστηριοποιούνται από εξειδικευμένοι ναυπηγοί, απόφοιτοι των ελληνικών Πολυτεχνείων, μέχρι εργαζόμενοι που θα πρέπει να υποστηρίζονται από συστήματα κατάρτισης και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία και δρομολογούμε ως Κυβέρνηση».

Η εταιρεία εγκαινίασε τον περασμένο Μάιο το υπερσύγχρονο ναυπηγείο της στη Βιομηχανική Περιοχή του Λαυρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξάγει πάνω από το 70% της παραγωγής της που μέσα από τις νέες υποδομές και εγκαταστάσεις της θα μπορέσει πλέον να ενισχυθεί.

«Η νέα εγκατάσταση, που ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2021 σε έκταση 50 στρεμμάτων που είχε αποκτήσει η εταιρεία ένα χρόνο νωρίτερα, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα ναυπηγεία στην κατηγορία των σκαφών μεσαίου μεγέθους. Ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγινε ποτέ στον συγκεκριμένο τομέα και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, η εγκατάσταση επιτρέπει στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω τους στόχους της και σηματοδοτεί την παρουσία της TECHNOHULL ως ανταγωνιστικού ναυπηγείου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Με συνολική επιφάνεια 12.000 τ.μ. και δυνατότητα άμεσης επέκτασης στα 16.000 τ.μ., το μέγεθος της εγκατάστασης και ο διαθέσιμος χώρος ευνοούν μια πλήρως ολοκληρωμένη κάθετη παραγωγή.

Η ελληνική εταιρεία κατασκευής και εμπορίας σκαφών αναψυχής και ναυτιλιακών ειδών, η οποία με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της επί της ουσίας παράγει ταχύπλοα σκάφη μεσαίου μεγέθους, για αναψυχή ή αθλητισμό, «χάραξε τη ρότα» της πριν από περίπου 15 χρόνια. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι στην πορεία εισήλθε ως μεγαλομέτοχος, και πρόσφατα με μερίδιο άνω του 55%, ο επιχειρηματίας Βλάσσης Γεωργάτος, γνωστός από τη δραστηριότητά του στον χώρο της εστίασης με τη μεγάλη αλυσίδα «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Ο κ. Γεωργάτος είχε δηλώσει ότι «στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την technohull η οποία εξάγει το 70% των σκαφών που δημιουργεί εκτός Ελλάδας και είναι μια καθετοποιημένη Ελληνική εταιρεία», ενώ ο έτερος ιδιοκτήτης κ. Πετράτος επεσήμανε πως «οι καινούργιες εγκαταστάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε εκεί που πραγματικά έχουμε σχεδιάσει και ονειρευόμαστε. Ο στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε την παραγωγή». Να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2017 ιδρύθηκε η Perfect Yachts, από την αδελφή του, και αντιπρόεδρο της «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Άρτεμις Γεωργάτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider