Fed: Στα 15 δισ. δολάρια η εκκίνηση του tapering από τον Νοέμβριο - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Στα 15 δισ. δολάρια η εκκίνηση του tapering από τον Νοέμβριο - Αμετάβλητα τα επιτόκια
Ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τον Δεκέμβριο. Η τράπεζα επιμένει για «παροδική αύξηση του πληθωρισμού» στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 23:01

Με 15 δισ. δολάρια από τον Νοέμβριο ξεκίνησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τη μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που «έτρεχε» μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Το tapering θα ενταθεί από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις προθέσεις της Fed.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η τράπεζα «κρίνει ότι ανάλογες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα είναι κατάλληλες κάθε μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών αν αυτό απαιτείται από αλλαγές στο οικονομικό outlook».

Υπενθυμίζεται πως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020.

Ακόμα, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 0%-0,25%. Σημειώνεται πως η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα ήταν ομόφωνη στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Σύμφωνα με την Fed, η εκκίνηση μείωση των αγορών ομολόγων έρχεται «καθώς η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».

Για το ζήτημα του πληθωρισμού, η ομοσπονδιακή τράπεζα επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση της τη θέση της για «παροδική αύξηση του πληθωρισμού στην οικονομία».

Η ανακοίνωση:

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, «η FOMC αποφάσισε να αρχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 10 δισ. δολάρια για τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια για τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων αυτό το μήνα θα διαμορφωθεί στα 70 δισ. δολάρια για τις αγορές ομολόγων και στα 35 δισ. δολάρια για τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ενώ τον Δεκέμβριο θα μειωθούν σε τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια και 30 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Επομένως, από αυτόν τον μήνα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας θα μειωθεί από τα 120 δισ. δολάρια στα 105 δισ. δολάρια αυτό το μήνα συνολικά και στα 90 δισ. από τον Δεκέμβριο».

Η ανακοίνωση προσθέτει πως η «FOMC θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Fed και ο κ. Πάουελ δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider