Η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο ή χειραγωγεί «άγαρμπα» τις αγορές;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο ή χειραγωγεί «άγαρμπα» τις αγορές;
Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, οι αγορές αντιδρούν με «πωλήσεις» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ακόμα για το αν η ΕΚΤ σκόπιμα «εκφράζεται» λάθος ή επιχειρεί να φέρει τις αγορές σε ψηλότερα επιτόκια πριν η ίδια κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Η χθεσινή σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επρόκειτο να είναι μια συνάντηση χωρίς ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις μιας και είχε προαναγγελθεί ότι οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στη συνεδρίαση του Δεκέμβρη (16/12).

Όμως η κα Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προκάλεσε όχι απλά το ενδιαφέρον, αλλά και μία σχετικά βίαιη αντίδραση στις αγορές με μία σοβαρή έξοδο κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Τόσο μεγάλη που έφερε ακόμα και το δεκαετές γερμανικό ομόλογο από τα βαθιά αρνητικά επίπεδα αποδόσεων πολύ κοντά στο μηδέν.

Η ανοδική αυτή πίεση αποτυπώθηκε με ακόμα πιο έντονο τρόπο – αναμενόμενο - στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με μεγαλύτερους χαμένους την Ελλάδα και την Ιταλία, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να ακολουθούν κατά πόδας.

Τι ακριβώς είπε η κ. Λαγκάρντ που δεν το περίμεναν οι αγορές;

Πρώτα απ' όλα είπε ότι όσον αφορά την ίδια το PEPP κλείνει τον Μάρτιο σε κάθε περίπτωση και σταμάτησε στη δήλωση αυτή. Αν είχε κάνει κάποια συμπληρωματική αναφορά σε σκέψεις, για παράδειγμα που αφορούν στο τι και πώς θα ακολουθήσει το κλείσιμο του PEPP, αναμφίβολα η αντίδραση της αγοράς θα ήταν διαφορετική.

Και δεν θα είχαμε για παράδειγμα τις αποδόσεις του ελληνικού πενταετούς να ξεπηδάνε και πάλι σε θετικά επίπεδα από τις εδώ και αρκετό καιρό αρνητικές αποδόσεις, ή το spread του δεκαετούς να ξεφεύγει πάνω από το 1,25% παρά την ταυτόχρονη αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών δεκαετών...

Είπε επίσης η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτημα για τις διαφαινόμενες εκτιμήσεις των αγορών όσον αφορά το πότε των υψηλότερων επιτοκίων, ότι δεν είναι δική της δουλειά να μιλήσει γι' αυτό.

Όμως η επικεφαλής της ΕΚΤ και πριν από αυτό του ΔΝΤ, δεν είναι ένας αξιωματούχος που μπορεί ή επιτρέπεται να κάνει δημόσια το ίδιο λάθος δύο φορές. Η ίδια πριν από 17 μήνες είχε επίσης απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση, λέγοντας το απολύτως άκαιρο τότε, για την ΕΚΤ και την ίδια, ότι δεν είναι δουλειά της να φροντίζει για να μένουν χαμηλά τα spreads των χωρών της Ε.Ε..

Οι αγορές είχαν αντιδράσει τότε πολύ βίαια – και πώς όχι άλλωστε μέσα στο ξέσπασμα της πανδημίας – και σε λίγα 24ωρα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την ενεργοποίηση του PEPP, που έριξε σε χρόνο dt τα spreads, μαζί και τα ελληνικά παρ' όλο που μέχρι τότε η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα λόγω της υποβαθμισμένης τους πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Βέβαια, τότε η κύρια παρέμβαση δεν αφορούσε πρώτα απ' όλα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά στόχευε να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοστασίου από την Ιταλία. Αλλά μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα...

Μπορεί η κα Λαγκάρντ να έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος με τις χθεσινές δηλώσεις της; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αλλά μόνο κρίνοντας από το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την σιωπηρή παρέμβασή της στις αγορές μέσω του PEPP.

Από το διάγραμμα των παρεμβάσεών της μέσω PEPP προκύπτουν επίσης αντιφατικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα φαίνεται πως οι «αγορές» της στις τρεις πρώτες εβδομάδες της περιόδου, που όπως είχε εξαγγελθεί θα έπρεπε να είναι μειωμένες, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά παρουσιάζονται διακριτικά αυξημένες.

Το τρίτο σημείο που αξίζει προσοχής και αφορά τον πληθωρισμό, είναι ότι για πρώτη φορά παραδέχθηκε – ο κ. Ντε Γκίντος το έχει κάνει δημόσια πολύ πριν από εκείνη – ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει έτσι περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά παρ' όλα αυτά, ισχύουν, όπως επέμεινε η Λαγκάρντ, όλα τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι είναι... παροδικός.

Στο μεταξύ βέβαια παραδέχθηκε ότι παραμένουν επίσης σε ισχύ όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, όπως για παράδειγμα η συμφόρηση των τροφοδοτικών αλυσίδων διεθνώς και η ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης...

Υποχρεώθηκε να το κάνει αυτό καθώς ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να αυξάνεται συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα, με τις τιμές παραγωγού να συνεχίζουν να αυξάνονται και τα ρεκόρ πληθωρισμού σε χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία να ξεπερνούν επίπεδα δεκαετιών ή σε άλλες όπως π.χ. η Ελλάδα η ταχύτητα αύξησης των τιμών, πέρα από το τελικό επίπεδο του ΔΤΚ, να είναι πρωτοφανής...

Με αυτά τα δεδομένα η χθεσινή παρέμβαση της κας Λαγκάρντ ή αποτελεί παράδειγμα του πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν πρέπει να μιλάει, ή αποτελεί μία σκόπιμη αλλά «άγαρμπη» πρόκληση στις αγορές για αύξηση των επιτοκίων στις χρηματαγορές ενόψει ρηξικέλευθων αποφάσεων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο...

Στη λογική αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί και η αποκλίνουσα σε σχέση με τις δηλώσεις Λαγκάρντ, παρέμβαση του Ρόμπερτ Χόλτζμαν, του Κεντρικού Τραπεζίτη της Αυστρίας ένα 24ωρο αργότερα, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ πρέπει να διαμορφώσει τα επόμενα βήματά της λαμβάνοντας υπόψη «την υψηλή αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού το 2022 και μετά» την ίδια στιγμή που η Eurostat ανακοίνωνε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από το 3,4% εκτινάχθηκε στο 4% τον Οκτώβριο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Παροδικός ο πληθωρισμός αλλά πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε - Πότε θα λήξει το PEPP

gazzetta
gazzetta reader insider insider