Βρετανία: Τρίτος μήνας αύξησης στις τιμές τροφίμων - Αναμένεται νέα αύξηση ενόψει των Χριστουγέννων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Τρίτος μήνας αύξησης στις τιμές τροφίμων - Αναμένεται νέα αύξηση ενόψει των Χριστουγέννων
Παρότι, συνολικά οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2020, αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση τόσο στα τρόφιμα.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 0,5% αυτό τον μήνα σε ετήσιο επίπεδο, ακολουθώντας μία αύξηση κατά 0,1% το Σεπτέμβριο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη άνοδος του δείκτη πληθωρισμού σε τρόφιμα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι τιμές στα φρέσκα τρόφιμα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δέκα μήνες, με άνοδο 0,3% μετά από μία πτώση κατά 0,4% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κοινή έρευνα από την Nielsen και το British Retail Consortium (BRC).

Παρότι, συνολικά οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2020, αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση τόσο στα τρόφιμα, όσο και στα προϊόντα εκτός τροφίμων, σε μηνιαίο επίπεδο, με την Helen Dickinson του BRC να σχολιάζει πως τα logistics και οι μεταφορές έχουν αυξήσει την πίεση κόστους σε προϊόντα όπως τα έπιπλα.

Τα προϊόντα εκτός τροφίμων σημείωσαν πτώση κατά 1,0% σε ετήσιο επίπεδο τον Οκτώβριο, όμως η μείωση ήταν ηπιότερη από το το μέσο όρο 12μήνου (-2,3%) και 6μηνου (-1,1%).

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές λιανικής πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ετήσιο επίπεδο, τον Οκτώβριο, όμως σε ηπιότερο ρυθμό από αυτόν του Σεπτεμβρίου, αναφέρει η κοινή έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές λιανικής σημείωσαν πτώση κατά 0,4%, σε ετήσιο επίπεδο τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τη μείωση 0,5% το Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αυτός ήταν επίσης χαμηλότερος από τη μέση πτώση τιμής του 12μηνου (κατά 1,3%) και του 6μηνου (κατά 0,8%).

Οι Βρετανοί καταναλωτές πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξημένα κόστη από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αύξηση στις τιμές των παραγώγων, με την έκθεση του BRC Να δείχνει πως τρεις στους πέντε επιχειρηματίες λιανικής να αναμένουν αύξηση τιμών ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Μειωμένες για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider