Πότε έρχονται οι διαγωνισμοί 700 εκατ. ευρώ για την «οδική ασφάλεια»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε έρχονται οι διαγωνισμοί 700 εκατ. ευρώ για την «οδική ασφάλεια»
Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι σχετικές δημοπρατήσεις για τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε επαρχιακό και δευτερεύον δίκτυο. Η μεγάλη χρηματοδοτική συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Η σημασία των έργων και τα χρονοδιαγράμματα. 

Σε φάση υλοποίησης περνά προσεχώς το μεγάλο project του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, κι ενώ ήδη σε ένα πρώτο σχετικό σημαντικό project, στο Πάτρα-Πύργος, η ΑΚΤΩΡ αναδείχθηκε και επίσημα «νικήτρια» της σύμβασης αναβάθμισης οδικής ασφάλειας του αυτοκινητόδρομου.

Οι διαγωνισμοί φαίνεται να είναι θέμα ολίγων… μηνών και μέσα στο 2022 αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε περίπου 7.000 σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και σε επαρχιακούς δρόμους καθώς οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν κατασκευαστεί με συμβάσεις παραχώρησης και η συντήρησή τους είναι υπόθεση των παραχωρησιούχων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά να περνούν σε δημοπράτηση. «Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσουν διαγωνισμοί ύψους 675 εκατ. σε όλη τη χώρα για ζητήματα οδικής ασφάλειας», επιβεβαίωσε προ ημερών σε σχετικό συνέδριο ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά έργα οδικής ασφάλειας μετά από σχετικές μελέτες που έχει υλοποιήσεις, σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Έργα που φαίνονται «μικρά», όπως ο σωστός φωτισμός, η κατάλληλη σήμανση, οι επισκευές και διαπλατύνσεις κ.α., αλλά μπορεί να είναι τελικά πολύ σημαντικά για τους οδηγούς και για την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε, το επαρχιακό ή δευτερεύον οδικό δίκτυο είναι εκείνο που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο και τα έργα θα γίνουν με στόχο να βελτιωθούν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας με σκοπό να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών και με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων που καλύπτουν παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνες τοποθεσίες σε 2.500 χλμ. δικτύου, έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης με σχετικό κονδύλι 450 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρονταν, το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Έως το Q2 του 2023 αναμένονται οι συμβάσεις για τουλάχιστον 2.300 σημεία και στο β’ εξάμηνο του 2024 για το σύνολο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider