Σταϊκούρας: Έχουν δοθεί αποζημιώσεις 8,4 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έχουν δοθεί αποζημιώσεις 8,4 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη, διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη, διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

«Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,
Μετά τον σεισμό – της 27ης Σεπτεμβρίου – στην Κρήτη, θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για την κρατική αρωγή προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν, και προωθήθηκε η υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών μέτρων στήριξης τόσο των πληγέντων όσο και αποκατάστασης των περιοχών.
Παράλληλα, επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να χορηγηθούν μέσω αυτής οι σχετικές ενισχύσεις.
Ειδικότερα, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:
1ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής, έναντι της στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ύψους 14.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ ή 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των εκτιμώμενων ζημιών.
Δικαιούχοι είναι προφανώς ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό, όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9).

2ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί, ύψους 6.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στην κατοικία.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό και έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή είναι μισθωτές – με εξαίρεση τους μισθωτές των βραχυχρόνιων μισθώσεων – ή η κατοικία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν – με εξαίρεση αυτές για τις οποίες δεν υφίσταται δήλωση μίσθωσης.

3ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, ύψους 8.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις.
Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε την 6η Οκτωβρίου και δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Σε δεύτερη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, δυνάμει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αποτυπώνεται σε προχθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα επεκτάθηκε και για τους πληγέντες σε λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο των δικαιούχων πρώτης αρωγής.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,

Αναφορικά με το ερώτημά σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής της προκαταβολής στους πληγέντες, αυτό συμβαδίζει απόλυτα με την πορεία αιτήσεων και τη ροή της επεξεργασίας αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σας ενημερώνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.
Ενδεικτικά, υπενθυμίζω τα ακόλουθα:
1ον. Παρατείνεται και αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, όσων διαμένουν ή/και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τον σεισμό.

2ον. Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί – με κάθε πρόσφορο τρόπο – στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, προχωρώντας – κατά περίπτωση – σε βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών, βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

3ον. Έχει ήδη κατατεθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider