Τουρκία: Ο διπλωματικός «πόλεμος» του Ερντογάν μπορεί να φέρει νέο πλήγμα στην οικονομία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ο διπλωματικός «πόλεμος» του Ερντογάν μπορεί να φέρει νέο πλήγμα στην οικονομία
Έτοιμοι για νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας στην αγορά συναλλάγματος εν όψει της καινούργιας εβδομάδας είναι οι διεθνείς αναλυτές.

Έτοιμοι για νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας στην αγορά συναλλάγματος εν όψει της καινούργιας εβδομάδας είναι οι διεθνείς αναλυτές, μετά από το νέο διπλωματικό «πόλεμο» που ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τις χώρες της Δύσης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών για να ανακηρύξει ως «persona non grata» τους πρέσβεις 10 χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, του Tούρκου επιχειρηματία ο οποίος είναι έγκλειστος χωρίς καταδικαστική απόφαση, εδώ και τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη.

Με τη απόφαση του Ερντογάν, ουσιαστικά δρομολογείται η απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας από την Τουρκία.

Η προσοχή στην οικονομία

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κίνηση του Ερντογάν για την εκδίωξη των διπλωματών έρχεται την ώρα που η τουρκική οικονομία συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τις πιέσεις στο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως υποστηρίζει ο Χαιντάρ Ακούν, της Marmara Capital στην Κωνσταντινούπολη, η κίνηση του Ερντογάν «μοιάζει με πολιτική πρόθεση για να τονώσει την ένταση με το εξωτερικό» και να αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τα ποσοστά δημοφιλίας του Τούρκου προέδρου να υποχωρούν το τελευταίο διάστημα.

«Η απόφαση του Ερντογάν πιθανά θα επηρεάσει την λίρα από τη Δευτέρα γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό στην Τουρκία» δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, της InTouch Capital Markets στο Λονδίνο.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί μέχρι σήμερα 23% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, επίδοση που είναι η χειρότερη μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ξένοι αναλυτές έχουν συνηθίσει την ακραία ρητορική του Ερντογάν, ωστόσο, το ποσοστό έκθεσης των ξένων επενδυτών στα ομόλογα και τις μετοχές της Τουρκίας συνεχώς υποχωρεί. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον το 5% του χρέους της Τουρκίας σε λίρα, έναντι σχεδόν 30% το 2013, με τους Τούρκους επενδυτές να αυξάνουν τα δικά τους ποσοστά και να θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε αλλαγές του πολιτικού κλίματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Persona non grata οι πρέσβεις 10 χωρών, με εντολή Ερντογάν

Τουρκική λίρα: Θα φτάσει στις 10 προς 1 δολάριο πριν τον Ιανουάριο;

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, μετά από τη μείωση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider