Διεθνή
20-10-2021 | 21:40

Beige Book (Fed): «Ήπιος ρυθμός» ανάπτυξης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο -«Βαρίδι» τα προβλήματα στην προσφορά

Newsroom
Μοιράσου το
Beige Book (Fed): «Ήπιος ρυθμός» ανάπτυξης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο -«Βαρίδι» τα προβλήματα στην προσφορά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με «ήπιο έως μέτριο ρυθμό» και ορισμένες περιφέρειες σημείωσαν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των περιορισμών στην προσφορά και των ανησυχιών για την μετάλλαξη δέλτα που επηρεάζει τη δραστηριότητα, όπως ανέφερε η Fed στο Beige Book που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται σε αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν σημαντικά αυξημένες τιμές, τροφοδοτούμενες από την αυξανόμενη ζήτηση για αγαθά και πρώτες ύλες», ανέφερε η Fed.

Η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed έως τις 8 Οκτωβρίου.

Εντολές για τον εμβολιασμό

«Οι εταιρείες ανέφεραν υψηλό κύκλο εργασιών, καθώς οι εργαζόμενοι έφυγαν για άλλες δουλειές ή συνταξιοδοτήθηκαν», ανέφερε η Fed. «Τα θέματα φροντίδας των παιδιών και οι εντολές για τους εμβολιασμούς αναδείχτηκαν ευρέως ότι συνέβαλαν στο πρόβλημα», ανέφερε η Fed.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αξιολογούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ιδιαίτερα με την μετάλλαξη δέλτα, ενώ οι διαταραχές του εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές.

Ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης τιμών που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα για τον επίσημο στόχο της είναι αυξημένος κατά 4,3% σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος της σε τρεις δεκαετίες. Οι προσλήψεις, εν τω μεταξύ, υπολείπονταν πολύ των προβλέψεων τον Σεπτέμβριο με τις μισθοδοσίες των μη αγροτικών επαγγελμάτων να αυξάνονται μόλις 194.000.

Οι αξιωματούχοι της Fed, επιφυλακτικοί για τον πληθωρισμό, είναι πάντως έτοιμοι να ξεκινήσουν την απομείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησαν πέρυσι για την προστασία της οικονομίας καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει επί του παρόντος 120 δισ. δολάρια σε ομόλογα και MBS το μήνα. Οι τραπεζίτες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές να αρχίσουν να μειώνουν αυτές τις αγορές είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας τους συνάντησης στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στο τέλος αυτής της συνάντησης έδειξαν επίσης ότι η επιτροπή ήταν ομοιόμορφα διχασμένη ως προς το εάν θα ήταν αναγκαίες οι αυξήσεις του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο επί του παρόντος είναι σχεδόν μηδενικό, το επόμενο έτος.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.