FT: Η ΕΚΤ προς συνέχιση της αγοράς ελληνικού χρέους και μετά από το PEPP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Η ΕΚΤ προς συνέχιση της αγοράς ελληνικού χρέους και μετά από το PEPP
Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχέδιο για να συνεχίζει την αγορά ελληνικού δημοσίου χρέους εντός του 2022 επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο της Φρανκφούρτης είναι η διατήρηση των αγορών ελληνικού δημοσίου χρέους και μετά από τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που διατηρεί η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο την ενίσχυση των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ πριν από το PEPP, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, παρά το γεγονός ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί συνολικά τέσσερις φορές την τελευταία διετία από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch και Moody’s) και ακόμα τρεις φορές από τους οίκους DBRS και Scope.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το PEPP θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή σε περίπου πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (8 Οκτωβρίου) οι συνολικές αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP υπερβαίνουν τα 1,420 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν που έχει θέσει η ίδια όσον αφορά τις αγορές ομολόγων που έχει η εκδώσει η ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι «σκέφτονται» στην ΕΚΤ για το PEPP, που ενδιαφέρει ΟΔΔΗΧ και... τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider