Λέιν (ΕΚΤ): Οι ενεργειακές ανατιμήσεις μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Οι ενεργειακές ανατιμήσεις μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό
«Είμαστε στα πρώτα στάδια ενός ενεργειακού σοκ» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδεχόμενο νέας αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω των ανοδικών ανατιμήσεων στις ενεργειακές τιμές «βλέπει» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας, ο κ. Λέιν ανέφερε μιλώντας για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πως «είμαστε στα πρώτα στάδια ενός ενεργειακού σοκ. Οι αυξήσεις στην ενέργεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο το κύριο πληθωρισμό, αλλά περιμένουμε πως θα εξασθενήσουν με τη μείωση στις πιέσεις των τιμών καταναλωτή».

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος σχολίασε την πορεία της πανδημίας, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα αποδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο θέμα της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) και την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Λέιν είπε πως «δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή που χρειάζεται για να πατήσουμε τη δημοσιονομική σκανδάλη. Πρέπει να μην έχουμε συνέχεια το χέρι μας σε αυτή τη σκανδάλη και να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Knot (ΕΚΤ): Οι επενδυτές να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider