S&P: Το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει στο 260% του ΑΕΠ, αλλά τα χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P: Το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει στο 260% του ΑΕΠ, αλλά τα χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν
Η συσσώρευση χρέους κρίθηκε απαραίτητη δεδομένων των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους ενδέχεται να φτάσει στο 260% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους, αν και τα χαμηλά επιτόκια πιθανώς να διευκολύνουν την εξυπηρέτησή του, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Η συσσώρευση χρέους κρίθηκε απαραίτητη δεδομένων των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν από τα κράτη στη διάρκεια της πανδημίας, εξήγησε μιλώντας σε πάνελ του Asia Briefing Live forum η Vera Chaplin, managing director του οίκου αξιολόγησης. Η υψηλότερη μόχλευση και οι ασθενέστεροι δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περισσότερες χρεοκοπίες, πρόσθεσε.

Η Chaplin είπε πως η ανάκαμψη δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου οι εμβολιασμοί είναι αρκετά εκτεταμένοι ώστε να κάνουν τον κόσμο να νιώθει άνετα να κινηθεί και πως η πανδημία δεν έχει καταστρέψει τον «ασιατικό αιώνα».

Ο Bruce Gosper, αντιπρόεδρος της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συμμετείχε στο ίδιο πάνελ και συμφώνησε πως η ανάκαμψη της περιοχής είναιθ σε εξέλιξη και πως το εμπόριο εξακολουθεί να ενισχύεται. Η μείωση της φτώχειας, ωστόσο, έχει «πάνω κάτω παγώσει στην περιοχή» και οι μικρές επιχειρήσεις δοκιμάζονται δυσανάλογα με άλλες.

«Υπάρχει νέα τάξη φτωχών που αναδύεται, κυρίως στις αστικές περιοχές», από τη στιγμή που η αγροτική παραγωγή τα έχει καταφέρει καλύτερα στην κρίση, είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider