ΔΝΤ: «Βλέπει» υποχώρηση του πληθωρισμού έως τα μέσα του 2022 αλλά μετά το peak

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: «Βλέπει» υποχώρηση του πληθωρισμού έως τα μέσα του 2022 αλλά μετά το peak
Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αυτό το φθινόπωρο και θα υποχωρήσει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως διατηρείται ο κίνδυνος οι απότομες αυξήσεις των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων να αποδειχθούν επίμονες, εκτροχιάζοντας τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αυτό το φθινόπωρο και θα υποχωρήσει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως διατηρείται ο κίνδυνος οι απότομες αυξήσεις των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων να αποδειχθούν επίμονες, εκτροχιάζοντας τις προβλέψεις.

Στο βασικό του σενάριο ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα φτάσει στο ανώτερο επίπεδο του 3,6% το φθινόπωρο του 2021 και θα υποχωρήσει στι περίπου 2% έως τα μέσα του 2022. Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δουν τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο περίπου 4% το επόμενο έτος αφού πρώτα κάνει peak στο 6,8% το φθινόπωρο.

«Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές στέγασης και οι παρατεταμένες ελλείψεις στην προσφορά εισροών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές τροφίμων και οι υποτιμήσεις νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση υψηλού ρυθμού πληθωρισμού για μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider