Ακίνητα: Άνοδος στις τιμές για αγορά και ενοικίαση – «Πρωτοκαθεδρία» στα βόρεια προάστια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Άνοδος στις τιμές για αγορά και ενοικίαση – «Πρωτοκαθεδρία» στα βόρεια προάστια
Πως κινήθηκαν οι τιμές σε ενοικίαση και πώληση κατοικιών σύμφωνα με την πλατφόρμα αγγελιών Spitogatos. Στο +10% τα βόρεια προάστια.

Αύξηση τιμών παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Αθήνα, με τα υψηλότερα επίπεδα (9,9%) να καταγράφονται στα Βόρεια Προάστια αλλά και στα Δυτικά (+9,3%). Σε απόλυτες τιμές, τα νότια προάστια της Αθήνας εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία με την υψηλότερη τιμή πώλησης ανά τ.μ. όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 2,813€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 550€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Νομό Ευρυτανίας με +24%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Ηλείας με -10,2%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,29€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 29,5€/τ.μ.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις αγγελίες που δημοσιεύουν οι ιδιοκτήτες στο δίκτυο Spitogatos, της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες.

Για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2021, οι τιμές παρουσίασαν μέσα σε ένα χρόνο (από το γ’ τρίμηνο του 2020 και παρά την πανδημία) μεγάλες αυξήσεις, από 4,2% στο κέντρο της Αθήνας έως 9,9% για τα βόρεια προάστια που σημείωσαν και με τη μεγαλύτερη αύξηση με τιμές στα 2.491 ευρώ ανά τ.μ. από 2.267 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο πριν.

Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή αυτή την στιγμή είναι στα 1.612 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια όπου καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην πρωτεύουσα (+9,3%) η μέση τιμή είναι στα 1.444 ευρώ ανά τ.μ. Στο +8,7% είναι οι τιμές πώλησης στα προάστια του Πειραιά όπου η μέση τιμή τώρα είναι στα 1.270 ευρώ ανά τ.μ..

Στα Νότια προάστια, οι τιμές στο γ’ τρίμηνο του 2021- σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλεί η πλατφόρμα- οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,4% ενώ για ενοικίαση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,10%. Τα υψηλότερα ενοίκια, με μία μέση τιμή στα 10,21 ευρώ ανά τ.μ. ζητούνται στα νότια προάστια.

Σημαντική είναι η άνοδος των ζητούμενων ενοικίων στα προάστια του Πειραιά στο +14,7% με 6,88 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο, αλλά και στο υπόλοιπο Αττικής με ένα συν 11,3% στα 7,2 ευρώ ανά τ.μ.. Άνοδο κατά 7,2% σημείωσε και ο Πειραιάς με την μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ.

Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας η άνοδος των τιμών πώλησης έφτασε στο 9,3% (1.444 ευρώ ανά τ.μ. ) ενώ για ενοικίαση η τιμή αυξήθηκε κατά 4,7% (μέση τιμή 6,94 ευρώ ανά τ.μ.) στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς, και πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Στα Ανατολικά προάστια οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 5,9% (μέση τιμή 1.619 ευρώ/τ.μ.) και τα ενοίκια κατά 7,3% (7,53 ευρώ ανά τ.μ.)

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή στις πωλήσεις κατοικιών εμφανίζεται τώρα αυξημένη κατά 8,1%,στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. για τις περιοχές του κέντρου, ενώ στους περιφερειακούς δήμους η αύξηση είναι κατά 6,7%, στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider