Ελλάδα
04-10-2021 | 11:17

Κορκίδης: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας, ανάπτυξης και ακρίβειας

Newsroom
Μοιράσου το
Κορκίδης: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας, ανάπτυξης και ακρίβειας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το γεγονός πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται με αισιοδοξία με αισιοδοξία, υπολογίζοντας τον πληθωρισμό και παρακολουθώντας το ενεργειακό κόστος, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει σημαντική ανάπτυξη και αναζητά όλα τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και εισφορών το 2022.

Ολόκληρη η δήλωση του Β. Κορκίδη

Η τάση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ανάσχεση της πανδημίας, η πτώση της ανεργίας, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι βασικές συνιστώσες που, εν πολλοίς, θα προσδιορίσουν την απεικόνιση της οικονομικής πορείας της χώρας το 2022. Είναι προφανές ότι, από την ταχύτητα των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θα εξαρτηθεί η ισχυροποίηση της οικονομίας σε ένα, όμως, περιβάλλον ευμετάβλητο διεθνώς από το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. 

Επί της ουσίας, σε μία πρώτη ματιά, οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τη μεταβολή του ΑΕΠ και των συνιστωσών του για τα έτη 2021 και 2022 είναι θετικά αναθεωρημένες σε σχέση με αυτές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Για το 2021 η αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης 6,1% είναι ακόμη πιο πάνω από την πρόσφατη εκτίμηση για 5,9%, ενώ, για το 2022, οι εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ ορθώς είναι πιο συντηρητικές στο 4,5%. 

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει, τόσο την ενσωμάτωση του πακέτου θετικών μέτρων 3,5 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, όσο και τη δυνατότητα ενός νέου πακέτου παροχών, που, όμως, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους θεσμούς εντός Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. 

Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022 αποτυπώνεται στο προσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται η επέκταση του μέτρου στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς ομάδες είναι υπό εξέταση, κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει όλη την Ευρώπη και πρόκειται να συζητηθεί στο ECOFIN από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. 

Το προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προσεγγίζει προσεκτικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, που αυξήθηκε το οκτάμηνο και το πρωτογενές αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,38 δις ευρώ, αυξημένο κατά 897 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 34,69 δις ευρώ και 2,45 δις ευρώ υψηλότερα της εκτίμησης στο ΜΠΔΣ, επειδή περιλαμβάνονται σε αυτά, αφενός η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσού 2,31 δις ευρώ και, αφετέρου τα έσοδα από ANFAs 644 εκατ. ευρώ. 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται με αισιοδοξία, προβλέπει σημαντική ανάπτυξη, υπολογίζει τον πληθωρισμό, παρακολουθεί το ενεργειακό κόστος, προσδοκά επενδυτική εγρήγορση, δεν αποφεύγει το πρόβλημα των ελλειμμάτων και αναζητά όλα τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και εισφορών το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.