Πληθωρισμός, ένα δύσκολο φθινόπωρο πριν από ένα ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός, ένα δύσκολο φθινόπωρο πριν από ένα ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα
Ο Οκτώβρης μπήκε με άσχημα νέα για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ένα ανησυχητικό μήνυμα για την Αθήνα.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με ρυθμούς που θέτουν σε αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για την προσωρινότητα του φαινόμενου.

Για κακή τύχη της Ελλάδας οι γενικευμένες πληθωριστικές πιέσεις είναι περισσότερο αυξημένες στους μεγάλους εμπορικούς της εταίρους. Αυτούς δηλαδή απέναντι στους οποίους το εμπορικό της έλλειμμα αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται μία επιπλέον Κερκόπορτα για την άνοδο των τιμών στο εσωτερικό, όσο η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται ισχυρότερη.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των αγορών για ισχυροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων κυρίως λόγω της έκρυθμης αύξησης στο φυσικό αέριο αλλά και τις ισχυρές αναταράξεις στα φρέσκα τρόφιμα και στις μεταφορές, με τις τιμές στα βιομηχανικά προϊόντα μεταποίησης να πιέζονται ανοδικά λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Ο συνδυασμός των ανακοινώσεων της Eurostat με την δημόσια τοποθέτηση του Τζ. Πάουελ (Fed) στον διάλογό του με την Λαγκάρντ (στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της ΕΚΤ), ότι “δυστυχώς φαίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από όση προβλέπαμε...” έχει αδυνατίσει την πειστικότητα της εκτίμησης της προέδρου της ΕΚΤ περί προσωρινότητας.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που η συναλλαγματική σχέση ευρώ δολαρίου δείχνει να διολισθαίνει εις βάρος του ευρώ γεγονός που επιβαρύνει τον ενεργειακό εισαγόμενο πληθωρισμό στην Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, τα “νέα” αυτά δεν είναι καλά. Αφ’ ενός οι λόγοι αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με το υψηλό εμπορικό έλλειμμα και αφ΄ εταίρου το φθηνό έναντι του δολαρίου ευρώ, συνθέτουν ένα πολλαπλό σύστημα πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτή η ιδιοτυπία έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό μέσα σε 12 μήνες από το - 2,3% στο + 2,1% από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι ο τρέχον εναρμονισμένος δείκτης για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ενας από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη, μόλις 2,1% εν τούτοις είναι ταυτόχρονα και ενας από τους ταχύτερα αυξανόμενους στην Ε.Ε.

Και το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι όλα τα στοιχεία αυτής της εξάρτησης που έχουν προκαλέσει αυτή την πληθωριστική έκρηξη το τελευταίο δωδεκάμηνο, δεν προβλέπεται να εξασθενίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2022 καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα διατηρήσει τα “ανοίγματα” αυτά σε υψηλά επίπεδα.

Η “ευλογία” ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για την Ελλάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την “κατάρα” των πληθωριστικών πιέσεων...

Αν σ’ αυτές τις πιέσεις αρχίσουν να επιδρούν οι συνέπιες από την αναπόφευκτη αύξηση των αμοιβών στην εργασία, κάτι που ήδη συμβαίνει σε οριζόντιο επίπεδο σ’ ολόκληρη την Ευρωζώνη, τότε οι προσδοκίες για εκτόνωση των πιέσεων μετά το 2022 χάνουν κάθε αξιοπιστία ακόμα και αν η ΕΚΤ επιμένει στην παροδικότητα του χαρακτήρα τους.

Ήδη το φθινόπωρο κινείται στην κατεύθυνση αυτή η οποία αναμένεται να γίνει περισσότερο έντονη τον χειμώνα, ακόμα και αν χαλαρώσουν οι πιέσεις από το φυσικό αέριο - κάτι που δεν αναμένεται - οι αλυσίδες τροφοδοσίας σε διεθνές επίπεδο παραμένουν δέσμιες αφ’ ενός της ανεπάρκειας βασικών προϊόντων και αφ’ εταίρου του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τον σχεδιασμό απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας μεταβάλλοντας πολύ πιθανόν τους στόχους και τα επίπεδα στήριξης σε περισσότερο ευαίσθητες στον πληθωρισμό περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,1% για την Ελλάδα - Αυξημένες 17% οι τιμές στην ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider