Α. Πατέλης: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ισχυρότερες από ποτέ – Οι τράπεζες ικανές να εστιάσουν στα δάνεια του RRF

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Πατέλης: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ισχυρότερες από ποτέ – Οι τράπεζες ικανές να εστιάσουν στα δάνεια του RRF
«Το κράτος δεν είναι ο “ιδανικός εταίρος” όταν πρέπει να αξιοποιηθούν κεφάλαια για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πολυετούς κρίσης», είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την είσοδό της σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, και τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες είναι έτοιμες και αφοσιωμένες στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτή ήταν η κεντρική διαπίστωση του πάνελ ομιλητών στην ενότητα για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0» μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;»

«Τα 13 δισ. ευρώ που αναλογούσαν στην Ελλάδα για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, θέλαμε να περάσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος ή ευρωπαϊκών θεσμών όπως η EIB και η EBRD, καθώς εκτιμούμε ότι το κράτος δεν είναι ο “ιδανικός εταίρος” όταν πρέπει να αξιοποιηθούν κεφάλαια για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πολυετούς κρίσης», είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Όπως τόνισε, οι τράπεζες είναι σε θέση να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εστιάσουν στο πού θα δώσουν τα νέα δάνεια, καθώς έχουν επιτύχει μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δύο εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους, ενώ υπάρχει και ένα πλήρες πτωχευτικό πλαίσιο. «Από τη μεριά της ζήτησης, οι συνθήκες είναι επίσης ευνοϊκές, καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα είναι σε ιστορικό χαμηλό, οι επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει της μακρόχρονης κρίσης δεν είναι υπερδανεισμένες, υπάρχει πολιτική σταθερότητα και οι προοπτικές της οικονομίας είναι οι ισχυρότερες εδώ και χρόνια, προσελκύοντας ήδη επενδυτές στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

«To τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επενδυτικό πλάνο, αλλά και να συμβάλλει στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και κοινοτικά προγράμματα. Οι τράπεζες βρίσκονται με κεφάλαια και ρευστότητα, έχουν επιτύχει τεράστια μείωση των κόκκινων δανείων και θέλουν να ξαναχτίσουν τους ισολογισμούς τους με νέα υγιή δάνεια. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση μας με τους πελάτες, αλλά αυτό δεν παρακάμπτει τους εποπτικούς και επιχειρηματικούς περιορισμούς που έχουμε και μας επιβάλλουν να αξιολογήσουμε αν υπάρχει βιώσιμο business plan ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαντζηνικολάου. Ο ίδιος είπε ότι είναι δομικό πρόβλημα της οικονομίας μας το ότι υπάρχουν επιχειρήσεις του ενός και των δύο ατόμων, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να προσφεύγουν και στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων.

Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους και επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης των κριτηρίων ESG, δίνοντας έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση. Ανέφερε ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού – στα επίπεδα του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού -, ενώ τόνισε ότι για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας χρειάζονται κεφάλαια επενδυτών από το εξωτερικό, για την προσέλκυση των οποίων θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, φορολογικά και άλλα.

H επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, επεσήμανε τη στήριξη που θα παρέχει η EBRD στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συμμετέχοντας στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, η Τράπεζα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για το σκοπό αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και την ψηφιοποίηση.

Τέλος, την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα των τραπεζών να στηρίξουν την υλοποίηση του προγράμματος του RRF εξέφρασε η κα Felicia Stanescu, Head of Unit SG – Recover της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίνοντας συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για το όραμα και το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ήταν από τα πρώτα που ενέκρινε η Κομισιόν, η κα Stanescu τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με τραπεζικά κριτήρια, σε επιχειρήσεις με καθαρή παρούσα αξία και όχι για αναχρηματοδοτήσεις δανείων. «Πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς οι χρηματοδοτήσεις συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο, είναι οι τρεις παράγοντες κλειδιά για τον σωστό σχεδιασμό και την επιτυχία του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στο να μοχλεύσει και επιπλέον δάνεια», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες επιδιώκουν να διευρύνουν τις επιλέξιμες επιχειρήσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider