Ο Ρόζενγκρεν της Fed συνταξιοδοτείται «ξαφνικά» 9 μήνες νωρίτερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ρόζενγκρεν της Fed συνταξιοδοτείται «ξαφνικά» 9 μήνες νωρίτερα
Στην ανακοίνωσή του, η οποία ήρθε λίγες εβδομάδες μετά από τον «θόρυβο» γύρω από τις συναλλαγές του σε μετοχές το 2020, ο Ρόζενγκρεν αποκάλυψε ότι βρίσκεται στη λίστα μεταμόσχευσης νεφρού από τον Ιούνιο του 2020.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του την Πέμπτη βγαίνοντας στη σύνταξη εννέα μήνες νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματίσει, επικαλούμενος ανησυχίες για την υγεία του.

Στην ανακοίνωσή του, η οποία ήρθε λίγες εβδομάδες μετά από τον «θόρυβο» γύρω από τις συναλλαγές του σε μετοχές το 2020, ο Ρόζενγκρεν αποκάλυψε ότι βρίσκεται στη λίστα μεταμόσχευσης νεφρού από τον Ιούνιο του 2020.

Ο 64χρονος Ρόζενγκρεν βρίσκεται στη Fed της Βοστώνης από το 1985 και διετέλεσε πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2007. Είχε προγραμματίσει να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο Ιούνιο.

Μια ανακοίνωση από το γραφείο του ανέφερε ότι ο γιατρός του Ρόζενγκρεν του είπε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για αιμοκάθαρση.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετώ στο σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σε μια δουλειά όπου μπορεί κανείς να ασχολείται συνεχώς με την επιδίωξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ευημερίας της χώρας και της Νέας Αγγλίας», ανέφερε σε δήλωσή του. «Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοί μου θα βασιστούν στην πρόοδό μας και θα συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά για τα κοινά που υπηρετούμε».

Η Fed δέχθηκε επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις ότι αρκετοί από τους αξιωματούχους της κατείχαν και διαπραγματεύονταν μεμονωμένες μετοχές, μια πιθανή σύγκρουση με τον ρόλο της Fed στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Ρόζενγκρεν και ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν ήταν οι πιο εξέχοντες στη διαμάχη και αμφότεροι υποσχέθηκαν στη συνέχεια να πουλήσουν όλες τις μετοχές τους. Η Fed δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατέχουν οι υπάλληλοί της.

Η Fed της Βοστώνης έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μελέτη ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας που θα μοιάζει με άλλα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin αλλά θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και θα προσφέρει μια άλλη μέθοδο πληρωμών για τους Αμερικανούς.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εξήρε το έργο του Ρόζενγκρεν στη Fed, το οποίο περιλάμβανε επίσης τη διαχείριση του προγράμματος δανεισμού Main Street που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ο Έρικ έχει διακριθεί ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια περισσότερων από τριών δεκαετιών δημόσιας υπηρεσίας στο σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας», δήλωσε ο Πάουελ σε δήλωσή του. «Εκτός από τις γνώσεις του για τη νομισματική πολιτική, ο Έρικ έδωσε ακούραστο προσανατολισμό στο πώς να διασφαλιστεί καλύτερα η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στους συναδέλφους μου και σε εμένα θα μας λείψει».

Ο Κένεθ Μοντγκόμερι θα διατελέσει προσωρινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Fed της Βοστώνης. Μια επιτροπή θα καθορίσει τον μόνιμο διάδοχο, αν και η ανακοίνωση αποχώρησης του Ρόζενγκρεν σημείωσε ότι είχαν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για αλλαγή ηγεσίας, δεδομένου ότι θα αντιμετώπιζε υποχρεωτική συνταξιοδότηση το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider