Ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ο ρόλος της Ρωσίας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ο ρόλος της Ρωσίας
Ομάδα βουλευτών από ;όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ρόλο της Gazprom στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι υποπτεύονται χειραγώγηση της αγοράς.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια μίνι κρίση στις τιμές του φυσικού αερίου και όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι επιθέσεις ενάντια στην Gazprom. Έτσι, ομάδα βουλευτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, απεύθυνε κάλεσμα προς την Κομισιόν να διερευνήσει το ρόλο της Gazprom στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι υποπτεύονται χειραγώγηση της αγοράς.

Σε σχετική του αναφορά στο πλαίσιο του Συνεδρίου EUMED9, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε, αντίθετα οι προσπάθειές μας πρέπει να ενταθούν, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πιο ευάλωτους, είτε είναι κοινωνική ή οικονομική. Βλέπουμε ήδη αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει».

Οι τιμές του φυσικού αερίου απειλούν την ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έχει χτυπήσει τιμές-ρεκόρ και ένας από τους λόγους είναι η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η αύξηση των τιμών οδηγεί σε συμπίεση των κερδών, για ορισμένους από τους βιομηχανικούς γίγαντες της ηπείρου, και απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε συνολικά. Ο ΔΟΕ συμπληρώνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί φέτος και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται τις «επόμενες εβδομάδες».

«Σκιές» πάνω από τη Gazprom

Οι πρόσφατες ενέργειες της, κρατικά ελεγχόμενης, εταιρείας παραγωγής και διάθεσης φυσικού αερίου δημιουργούν υποψίες ότι η Gazprom σκόπιμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις τιμές του φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης στην Ε.Ε., δήλωσαν την Παρασκευή περισσότερα από 40 μέλη του ευρωκοινοβουλίου. Ως απώτερο στόχο διαβλέπουν ότι η Gazprom θέλει να πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει αμέσως τη μεταφορά αερίου από τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, στον οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή, αλλά πρέπει να λάβει τις τελικές κανονιστικές εγκρίσεις από τη Γερμανία και την Ε.Ε. για να αρχίσει να τον χρησιμοποιεί, οι οποίες καθυστερούν.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα για πιθανή εσκεμμένη χειραγώγηση της αγοράς από τη Gazprom και πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές σε επιστολή τους την οποία απέστειλαν στην Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και στον Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η Gazprom ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου ως λόγο για να ξεκινήσει τις αποστολές στην Ευρώπη, ακόμη και πριν λάβει κανονιστική έγκριση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Αυτό θα παραβίαζε το δίκαιο της Ε.Ε. και θα ενθάρρυνε περαιτέρω τη διαμάχη γύρω από τον αγωγό, ο οποίος κατασκευάστηκε παρακάμπτοντας την Ουκρανία και έχει ήδη διχάσει τα κράτη μέλη του μπλοκ.

Οι Ευρωβουλευτές δεν προτείνουν μόνο έναρξη έρευνας, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των ενεργειών της Gazprom, όπως την υιοθέτηση προσωρινών μέτρων και κυρώσεων κατά του Nord Stream 2, εάν και εφόσον αρχίσει να λειτουργεί παράνομα, χωρίς την έγκριση της Ε.Ε., με τελικό σκοπό «να ευθυγραμμιστεί η συμπεριφορά της Gazprom με τους κανόνες της Ε.Ε. για την ενέργεια και τον ανταγωνισμό».

Η Gazprom απαντά ότι υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας

Σε ξεχωριστά σχόλια σε μια διαδικτυακή συνάντηση του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συνεδρίου την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλελρ, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης με ανεφοδιασμό αποθήκευσης αερίου.

Εξαιτίας αυτού "βλέπουμε ότι οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα πιθανά ρεκόρ και ίσως ακόμη και αυτές που έχουν ήδη φτάσει να σπάσουν στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Μίλερ.

Η έλλειψη εξαγωγών από τη Ρωσία, η οποία προτεραιοποιεί τη διατήρηση των δικών της αποθεμάτων, είναι ένας λόγος που τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιο περιορισμένα από το συνηθισμένο για την εποχή. Οι προμήθειες της Ε.Ε. έχουν επίσης περιοριστεί από τη συντήρηση που γίνεται στη Νορβηγία, ενώ η διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου περιορίζεται από το κλείσιμο των εργοστασίων στις ΗΠΑ λόγω τυφώνων.

Ως βάση για τους ισχυρισμούς τους, οι ευρωβουλευτές, ανέφεραν την αδυναμία της Gazprom να εγγυηθεί τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών και την άρνησή της να εγγυηθεί πρόσθετους όγκους εφοδιασμού το καλοκαίρι για να γεμίσει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης.

Ο Μίλερ είπε ότι η Gazprom εξακολουθεί να είναι αξιόπιστος προμηθευτής και ότι θα είναι σε θέση να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση τον ερχόμενο χειμώνα «όσο κρύος κι αν είναι ο καιρός».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε ότι η εταιρεία «θα χρειαστεί να συμβουλευτεί τους δικηγόρους της» σχετικά με το αίτημα των ευρωβουλευτών της Ε.Ε. «Η Gazprom παραδίδει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις και στοχεύει να ικανοποιήσει τα αιτήματα για επιπλέον παραδόσεις όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε η Gazprom, σε ξεχωριστή δήλωση αργότερα την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι έλαβε την επιστολή, αλλά απέφυγε να σχολιάσει οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια.

Με στοιχεία από Bloomberg, Financial Times και Russia Today.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider